Paloma Faith az Indexnek: Szinte elutasítom a korábbi énemet

Közel tíz év után ismét Magyarországra látogat Paloma Faith BRIT Award-nyertes angol énekes és színésznő, aki a soul és a jazz sajátos elegyéből indult, de mára kortárs stílusban alkot. Az Index interjút készített vele a közelgő VeszprémFest koncertje apropóján.

Paloma Faith első stúdióalbuma, a Do You Want the Truth or Something Beautiful? 2009-ben debütált, és az Egyesült Királyságban dupla platinalemez minősítést kapott, valamint megteremtette az alapját az első BRIT Award-jelölésének. A második album, a Fall to Grace 2012-ben jelent meg, és szintén dupla platina minősítést ért el. Az énekesnő legsikeresebb albuma a 2014-es A Perfect Contradiction, amely tartalmazza a Can't Rely on You és az Only Love Can Hurt Like This slágereket. Legújabb stúdióalbuma, a The Glorification Of Sadness 2024 februárjában került a boltokba.

Paloma Faith elmondta, hogy a színpadon állni ma is olyan érzés számára, mint karrierje kezdetén, és a pandémia alatt jött rá, mennyire szüksége van erre a munkára. Az énekesnő szerint a zeneiparban való releváns maradás kulcsa a rugalmasság és a kitartás, hiszen sokan, akikkel együtt kezdtek, már nem zenélnek.

Az énekesnő úgy érzi, hogy a zeneipar manapság felhígult, és nehezebb érvényesülni, mint tíz évvel ezelőtt. Azonban a siker különböző formákban nyilvánul meg, és számára a jegyeladás a fontos, nem a közösségi média követőinek száma. Paloma Faith szerint az emberek előítéletesek a korral és a nőkkel szemben, és észrevette, hogy kevesebben akarnak vele dolgozni, mióta anya lett. Egy könyvet is írt, amely a nők társadalmi megítélésével foglalkozik, és MILF címmel jelenik meg.

Az énekesnő úgy érzi, hogy az anyaság óta másképp ítélik meg, és még mindig az identitását keresi. Az anyukája példája is inspirálja, aki hetvenhét évesen is fiatalos szellemiségű és aktív életet él.

Paloma Faith új albuma, a The Glorification Of Sadness az önmagának újraalkotásáról szól, és a korábbi énjét szinte elutasítja. A stílusváltás tudatos volt, és a nosztalgia helyett a tapasztalatai által megkeményített hangzást részesíti előnyben. Az énekesnő elutasítja a női művészekkel szembeni előítéleteket, és az albumon egy erőteljes hangot akart megjeleníteni.

Paloma Faith nem követi a zenei trendeket, inkább olyan zenét készít, ami neki tetszik. A szeretet a dalainak központi eleme, és bár legtöbben romantikus értelemben gondolnak a szerelemre, ő néha baráti kapcsolatokról is ír. Az énekesnő szerint a szeretet minden cselekedetének középpontjában áll, és ösztönösen, érzelemvezérelten alkot.

(Borítókép: Shirlaine Forrest / WireImage / Getty Images)