A TikTok újra a világ legnagyobb előadóinak zenéit játssza

Az Universal Music Group és a TikTok megállapodása révén a legnépszerűbb előadók, mint Taylor Swift, Lady Gaga, a Coldplay, Justin Bieber, Ariana Grande, Adele, Rihanna és sokan mások ismét hallhatók lesznek a videómegosztó platformon. A szerzői jogi viták után, melyek több hónapig tartottak, a világ egyik legnagyobb lemezkiadója végül engedélyezte zenéinek használatát a kínai közösségi platformon.

A szerdán bejelentett licenszmegállapodás értelmében a TikTok több mint egymilliárd felhasználója hamarosan újra felhasználhatja az említett előadók dalait a videóikban. A korábban szerzői jogok megsértése miatt elnémított videók most újra elérhetővé válnak.

A megállapodás pénzügyi részleteit nem hozták nyilvánosságra, de a vállalatok közleménye szerint az egyezség jobb díjazást garantál az UMG dalszerzői és előadói számára.

Shou Chew, a TikTok vezérigazgatója kifejtette, hogy örömmel fogadták a lehetőséget a Universal Music Grouppal való továbblépésre.

Az UBS elemzői szerint az új megállapodás akár meg is duplázhatja a Universal TikTokból származó bevételeit, amelyek elérhetik a körülbelül 200 millió eurót, ez pedig a zenei vállalat teljes bevételének 2 százalékát képviselheti.

Az Universal Music Group korábban, februárban szüntette meg zenéinek elérhetőségét a TikTokon, mivel a két cég nem jutott dűlőre a jogdíjakat illetően.