Miért nem használjuk szemétledobónak a vulkánokat?

A vulkánok veszélyesek, és nem jó ötlet beléjük dobni bármit, mivel a láva forró ugyan, de a szemét elégetése nem lenne sem egyszerű, sem biztonságos megoldás.

Az emberiség által termelt szemét mennyisége hatalmas terhet ró a környezetre. Felmerülhet az ötlet, hogy mi lenne, ha a hulladékot aktív vulkánokba dobnánk, ahol az izzó lávában elégne. Azonban ez a megoldás veszélyes és gyakorlatilag lehetetlen. A vulkánok többsége nem rendelkezik folyamatosan aktív lávatóval, sokuk belsejében kihűlt láva és sziklák találhatók, így az égetés eleve nem lenne lehetséges.

A szemét szállítása is komoly kihívást jelentene, hiszen a repülőgépek biztonsági okokból nem közelíthetik meg az aktív vulkánokat, így gyalogosan kellene felvinni a hulladékot, ami veszélyes és nehézkes lenne. A világon csupán nyolc olyan aktív lávatavas vulkán ismert, amelyek megközelítése szintén komoly logisztikai problémákat vetne fel.

A láva hőmérséklete is változó, a bazaltláva ezer fok feletti hőmérséklete megfelelő lenne a szemét égetésére, de például a dacitláva csak 780 fokos, ami nem biztosítana tökéletes égetést. Ezenkívül bizonyos anyagok, mint az orvosi acél vagy a nukleáris fűtőelemek, a magas hőmérsékleten sem olvadnának el.

A vulkánokban történő szemétlerakás legnagyobb veszélye azonban a vulkánok működésében rejlik. A vulkánokban növekvő nyomás végül kirobbanást okozhat, és a lávatóba hulló bármilyen anyag, legyen az szemét vagy kő, látványos robbanásokhoz vezethet. Ilyenkor savas vulkáni gázok szabadulnak fel, amelyek károsítják a növény-, állat- és emberi életet is. Tehát a vulkánokba dobált szemét akár fel is robbanthatná az egészet.

A vulkánokba dobált nukleáris fűtőelemek esetén pedig a robbanás sugárzó anyagokat szórhatna a környezetre. Emellett kulturális okokból is ellenjavallt lehet a vulkánok ilyen célú használata, például Hawaiin, ahol a vulkánokat a helyi istenek lakhelyének tekintik, és a szemétlerakás sértésnek minősülne. Végül is, aki a hagyományos hulladékkezelési módszereket választja, az komoly veszélytől és bosszúságtól kíméli meg magát.