A kvantitatív kereskedés királya, James Simons elhunyt

James Simons, a matematikusból lett milliárdos befektető, aki a Renaissance Technologies hedge fund alapítójaként vált ismertté, 86 éves korában távozott az élők sorából.

A világhírű befektető és matematikus, James Simons életének 86. évében hunyt el. A halálának okát nem közölték a nyilvánossággal. Simons, aki a matematikától a befektetés felé fordult, a "Quant King" becenevet viselte, és számítógépes jelek, valamint számítások felhasználásával forradalmasította a kereskedést.

A Forbes adatai szerint Simons 31 milliárd dolláros nettó vagyonnal rendelkezett, és jelentős összegeket ajánlott fel az orvosi és tudományos kutatásoknak, az oktatásnak, továbbá a demokrata jelöltek támogatására. Clifford Asness, az AQR Capital Management vezetője Winston Churchill szavait idézve méltatta Simons-t, mint aki egyszerre volt nagy és jó ember.

Simons 1978-ban alapította meg a Renaissance Technologiest, amely a kvantitatív kereskedés meghatározó szereplőjévé vált. Az alap munkatársai között fizikusok, matematikusok és informatikusok is megtalálhatóak voltak, akik kezdetben nem rendelkeztek pénzügyi ismeretekkel.

A Medallion alap, Simons irányítása alatt, három évtizeden át átlagosan több mint 60%-os éves hozamot ért el, ami kiemelkedő teljesítménynek számít a területen. A cég sikerei ellenére Simons titokban tartotta, hogyan érte el ezeket az eredményeket.

Simons és felesége, Marilyn 1994-ben létrehozták a Simons Alapítványt, amely globálisan támogatja a tudományos kutatásokat. James Simons feleségét, három gyermekét, öt unokáját és egy dédunokáját hagyta hátra.

Simons egyszerű szavakkal összegezte életútját: "Sokat matekoztam. Rengeteg pénzt kerestem, és szinte az egészet eladományoztam...Ez az életem története."

Forrás: Reuters