Banánkeverőkre költött el 90 millió forintot Budapest

Bár elsőre meglepő lehet, Budapest 89 millió 830 ezer forintot költött banánkeverőkre, amelyek valójában szennyvízkeverők, és létfontosságúak a szennyvíztisztító telepek működéséhez.

A Budapest.hu-n közzétett listán található szerződések között bukkant fel egy érdekes tétel, amely szerint a Városüzemeltetési Főosztály adásvételi szerződést kötött a Grundfos Hungária Kft-vel "Banánkeverők és hozzájuk tartozó tartószerkezet beszerzése" tárgyban. A szerződés összege 89 millió 830 ezer forint.

A banánkeverők kifejezés hallatán sokan meglepődhetnek, hiszen elsőre egy gyümölcskeverő szerkezetre asszociálhatnak. Azonban a banánkeverő valójában a szennyvízkeverő diplomatikus elnevezése, amely a szennyvíztelepeken az ülepítéskor biztosítja a folyamatos folyadékáramlást.

A Fővárosi Vízművek idei közbeszerzésében is szerepelnek ezek a szerkezetek, amelyek az aerob biológiai reaktorban az előkezelt szennyvíz és a biomassza homogenizálását végzik. A keverők nélkül az iszap kiülepszik a reaktorban, ezáltal veszélyeztetve az üzembiztonságot és csökkentve az önellátást. A közbeszerzési dokumentumokban a kulturáltabb megnevezés használata előnyösebbnek tűnik.