Az önkiszolgáló kasszák jövője kérdéses

Az önkiszolgáló kasszák sorsa bizonytalanná vált Amerikában, és felmerül a kérdés, hogy ez a trend Magyarországon is érvényesül-e.

A magyarországi önkiszolgáló kasszák terjedése ellentétben áll az angolszász sajtóban megjelenő hírekkel, melyek szerint az Egyesült Államokban a nagy kiskereskedelmi láncok, mint a Walmart, a Costco és az Amazon, felülvizsgálják vagy éppen megszüntetik az önkiszolgáló kasszákat és a kasszázás nélküli fizetési rendszereket.

Az önkiszolgáló kasszák az 1980-as években kezdtek elterjedni Amerikában, míg Magyarországon csak az elmúlt években jelentek meg, részben a kasszások alacsony bérei miatt.

A lopások problémája

Az önkiszolgáló kasszák előnyei mellett azonban komoly problémák is felmerültek. Az egyik legnagyobb kihívás a lopások magas aránya, amely az önkiszolgáló kasszáknál jelentősen magasabb, mint a hagyományos kasszáknál. Egyes tanulmányok szerint az automata kasszás bevásárlásoknál a termékek közel 4 százaléka vész el, ami kétszerese a hagyományos kasszáknál tapasztalt veszteségnek.

A Grabango cég kísérlete szerint az önkiszolgáló kasszáknál a tranzakciók 6,7 százalékában történt lopás, míg a hagyományos kasszáknál ez az arány csak 0,3 százalék volt. A LendingTree közvélemény-kutatása szerint az önkiszolgáló kasszát használók 15 százaléka szándékosan lopott már, és a Z generáció tagjai közül 31 százalék vallotta be, hogy lopott már ilyen módon.

Az önkiszolgáló kasszáknál gyakori lopási módszer a "banános trükk", amikor a vevő drágább terméket olcsóbbként fizet ki. Az amerikai Dollar General például az eltűnő termékek miatt megszünteti az önkiszolgáló kasszákat bizonyos üzleteiben.

A magyar helyzet

Magyarországon azonban nem várható, hogy a cégek tömegesen szereljék le az automata kasszáikat. Az amerikai problémák, mint például a teljesen személyzet nélküli önkiszolgáló kasszák, vagy a hagyományos kasszák teljes kivezetése, itthon nem jelentek meg. A magyar üzletláncoknál az automata kasszákat folyamatosan felügyeli egy alkalmazott, és mindig van nyitva legalább egy hagyományos kassza.

A magyarországi bolti lopások problémája sem tűnik olyan súlyosnak, mint Amerikában. A nagyobb magyar üzletláncok szerint az önkiszolgáló kasszák bevezetésével nem nőtt meg a visszaélések és a lopások száma.

A jövő kérdései

A magyarországi élelmiszer-kiskereskedők közül az Aldi kivételével mindegyik nagyobb lánc használ önkiszolgáló kasszákat, és ezek száma folyamatosan nő. Az Aldi szerint a gyorsan működő hagyományos kasszák az ő védjegyük, de nyitottak az új technológiákra is.

A magyarországi helyzet tehát eltér az amerikaitól, és a jelenlegi trendek alapján az önkiszolgáló kasszák továbbra is részei maradnak a hazai kiskereskedelmi környezetnek.