A labdarúgás Harry Pottere, akit képtelenség nem kedvelni

Ami a futballban megnyerhető, azt megnyerte a Barcelonával és a spanyol válogatottal. Abban a korban tartották sokan a világ legjobb játékosának, amikor a csapból is kizárólag csak Lionel Messi és Cristiano Ronaldo viaskodása folyt az aktuális díjakért. Döntött el világbajnoki finálét, azon kevesek egyike volt, akit még az ősi rivális Real Madridnál is felállva tapsoltak meg, és gyakorlatilag senki egy rossz szót nem tudott rá mondani. Dicséreteknek ugyanakkor sosem volt híján, és mégis, minden idők egyik leginkább alulértékelt futballistájaként fog visszavonulni.

A futballvilág legnagyobb sztárjai is csak ámulattal beszélnek róla, legyen az korábbi edző, csapattárs vagy éppen nagy ellenfél. Josep Guardiola, korábbi barcelonai edzője szerint Iniesta a legjobb, annak ellenére, hogy nem festi a haját, nincsenek fülbevalói vagy tetoválásai, ami miatt talán nem túl vonzó a média számára. Lionel Messi, a Barcelona egykori csillaga is elismerően nyilatkozott róla, csodálva Iniesta képességét, hogy mindig meglóg az ellenfelektől. Sergio Ramos, a Real Madrid ikonja is méltatta Iniestát, mondván, hogy a karrierjével kapcsolatos számai mindennél többet elmondanak róla.

Iniesta 1984. május 11-én született Fuentealbillában, és a közeli Albaceténél kezdte a labdarúgó-karrierjét. Tízévesen került az Albacete utánpótlásába, majd a Barcelona híres akadémiájára, a La Masiára csábították. A Barcelona színeiben 16 profi év alatt 32 trófeát nyert, köztük kilenc bajnoki címet és négy Bajnokok Ligája győzelmet. A spanyol válogatottal is sikeres volt, megnyerve az U16-os és U19-es Európa-bajnokságokat, valamint a 2010-es világbajnokságot és a 2012-es Európa-bajnokságot.

Az egyéni elismerések terén is számos díjat kapott, többek között az UEFA az év futballistája címet 2012-ben, és többször választották meg a liga legjobb középpályásának. Az Aranylabda azonban sosem került a birtokába, 2010-ben például Messi nyerte meg az elismerést, ami sokak szerint érthetetlen döntés volt.

David Silva, a spanyol válogatott egykori tagja szerint Iniesta a legjobb, míg Luis Enrique, a Barcelona korábbi edzője Harry Potterhez hasonlította a játékát. Xavi, Iniesta egykori csapattársa szerint pedig Spanyolország legkomplettebb játékosa. Zinédine Zidane és Ronaldinho is magasztalta Iniestát, míg Luka Modric büszkeséggel tölti el, amikor hozzá hasonlítják. Fernando Torres szerint Iniesta játéka olyan, mintha minden más megállna, amikor nála van a labda.

Iniesta a Barcelona kötelékében lejátszott 674 tétmeccse az örökrangsor negyedik helyére jó, 57 gól mellett pedig 136-ot elő is készített. A 2017–2018-as idény végén távozott a japán Vissel Kobéhoz, majd az Emirateshez igazolt. A Barcelona az Iniesta utáni korszakban hat év alatt öt trófeát szerzett.

Iniesta magánéletében is sikeres, Anna Ortizzal 2008-ban kezdtek el randizni, és 2012-ben házasodtak össze. Öt gyermekük született, és Iniesta nem feledkezett meg gyökereiről sem, többségi tulajdonossá vált gyerekkori klubjában, az Albacetében. Emellett jótékonykodással is foglalkozik, például Lukas Podolskival közösen szervezett gyűjtést a Hokkaidóban pusztító földrengés károsultjainak megsegítésére.