A használtautó-piac legnagyobb csalásai

A használtautó-piac számos csalót vonz, akik különböző módszerekkel próbálják megkárosítani a vásárlókat és profitot realizálni. Az eladók egyre kreatívabbak és kitartóbbak ezen a területen.

A megbízható használt autók megtalálása nem egyszerű feladat, de a carVertical összegyűjtötte a leggyakoribb csalásokat, hogy felkészülten vágjunk bele a vásárlásba.

Az előrefizetéses csalás során az eladók vonzó ajánlatokkal csábítanak, majd az előre elkért összeget követően eltűnnek. Hamis autókereskedői weboldalakon keresztül is próbálkoznak, ahol az előre utalást követően a vevő nem kapja meg az autót. Az importált autók esetében a múlt eltitkolása is gyakori, ahol a futásteljesítmény manipulálása és a sérülések elrejtése révén próbálják megkárosítani a vásárlókat.

A Facebook Marketplace-en hamis autóalkatrészek értékesítése is előfordul, ezért itt különösen óvatosnak kell lenni. A kilométerszámláló hamisítása szintén gyakori csalási módszer, ami komolyabb mechanikai problémákhoz vezethet.

Az eladók néha nem tájékoztatják a vásárlókat az autó kártörténetéről, ezért érdemes járműtörténeti jelentést kérni, bár ezeket is meghamisíthatják. Korábbi bérautók és taxik eladásakor is előfordul, hogy az eladók nem hozzák nyilvánosságra a jármű múltját.

Lopott autók esetében is óvatosnak kell lenni, mivel ezek gyakran csak alkatrészként jelennek meg a piacon, de néha hirdetésekben is felbukkanhatnak. Végül a gyanús fizetési módok is figyelmeztető jelek lehetnek, például ha az eladó nem fogad el banki átutalást, hanem különféle fizetési szolgáltatásokat kínál.