A Spotify csökkentheti a zenészek jogdíjait a hangoskönyvek finanszírozása érdekében

A Spotify emelte az árait az Egyesült Államokban, és bővítette kínálatát több ezer hangoskönyvvel, azonban a zenészek jogdíjainak csökkentésével készül fedezni a költségeket. A streaming-óriás a prémium előfizetőktől származó streamek után nem jogdíjakat, hanem úgynevezett „csomagdíjat” fizetne a dalszerzőknek, ami a Billboard számításai szerint körülbelül 150 millió dolláros, azaz 54 milliárd forintos kiesést jelenthet az amerikai zeneiparnak.

A cég tervei szerint a zenék után fizetett hányadot „a teljes csomag 52 százalékára, vagyis előfizetőnként körülbelül 5,70 dollárra” csökkentenék, a maradék részből pedig a hangoskönyvek jogdíjait finanszíroznák.

Kristin Robinson, zeneipari szakíró szerint a dalszerzők és kiadók ennek eredményeként 150 millió dollárral kevesebb jogdíjat fognak keresni a prémium, duó és családi csomagokból az első 12 hónapban, mint korábban.

A Spotify válaszában kifejtette, hogy céljuk, hogy 2024-ben többet fizessenek a kiadóknak és a társaságoknak, mint az azt megelőző évben. Hozzátették, hogy a fizetési struktúra változása a streaming szolgáltatások és a kiadók közös megegyezésén alapul, és bár a fizetési struktúra valóban megváltozik, ebbe a streaming szolgáltatások és a kiadók is beleegyeztek. A vitára azután került sor, hogy a cég bejelentette, nem fizet többé az 1000 alatti lejátszással rendelkező zenészeknek.