Hamis Budapest-bérletek nagyüzemi gyártása miatt emeltek vádat

Vádat emelt a Budapesti IV. és XV. Kerületi Ügyészség egy bérlethamisító páros és társaik ellen, akik nagyüzemben állítottak elő és értékesítettek hamis havi Budapest-bérleteket, ezzel több tízmilliós kárt okozva.

A Fővárosi Főügyészség tájékoztatása szerint a 47 és 50 éves férfiak 2020-ban kezdték meg a hamisítási tevékenységüket, kihasználva, hogy a jegy- és bérletkiadó automaták a jegyet, a bérletet és az áfás számlát is hőpapírra nyomtatják, amelyek mérete megegyezik, és bizonyos vegyszerekkel a festékréteg eltávolítható torzulás nélkül.

A vádlottak több helyszínen, többek között az Újpest-Központ M3 aluljáróban, a Lehel téren, a Gyöngyös úton és a Nyugati pályaudvarnál vásároltak tömegével jegyeket, majd valótlan adatokkal áfás számlát igényeltek hozzájuk. Így több mint 10 ezer darab számlapapírhoz jutottak, amelyeket vegyszeresen és nyomtatással meghamisítottak, majd 5500-6000 forintos áron értékesítettek, noha a vevők tudták, hogy a bérletek hamisak.

A rendőrség 2021 augusztusában fogta el a két fő elkövetőt, és lefoglalt számítógépet, nyomtatót, szkennert, készpénzt, hamis bérleteket és vegyszereket. Az ügyben további hat vádlott van, akik saját részre is vásároltak, illetve közvetítettek bérleteket másoknak. A kerületi ügyészség egyes terhelteket megrovásban részesített, vagy velük szemben feltételesen felfüggesztette az eljárást.

A vád szerint a Budapesti IV. és XV. Kerületi Ügyészség üzletszerűen elkövetett csalásokkal és hamis magánokirat felhasználásával vádolja a csoportot. A két fő hamisító és három további vádlott esetében végrehajtásában felfüggesztett börtönbüntetést és pénzbüntetést, míg a többi vádlott esetében közérdekű munkát vagy pénzbüntetést javasolnak. A kerületi bíróságok az ügyben május végén tervezik az előkészítő ülés megtartását.