Nagy-Britannia gazdasága fellendülésnek indult

Nagy-Britannia gazdasági teljesítménye 2024 első negyedévében jelentős növekedést mutatott, meghaladva az elmúlt három év bármelyik hasonló időszakát, ezzel véget vetve a 2023-as második felétől tartó enyhe recessziós periódusnak.

A Nemzeti Statisztikai Hivatal adatai szerint a bruttó hazai termék (GDP) 0,6%-os növekedést ért el a március végéig tartó három hónapos időszakban, ami 2021 utolsó negyedéve óta a legnagyobb mértékű bővülés. A Reuters által közgazdászok körében végzett felmérés eredményei 0,4%-os növekedést jeleztek előre az idei első negyedévre, így a valós számok felülmúlták az előrejelzéseket.

Az előző negyedévben még 0,3%-os zsugorodást regisztráltak, de a Bank of England előrejelzése szerint az idei első negyedévben 0,4%-os növekedés volt várható, míg a második negyedévre kisebb mértékű, 0,2%-os bővülést prognosztizáltak.

A brit gazdaság fellendülése pozitív hatást gyakorolhat Rishi Sunak miniszterelnök politikai kilátásaira a közelgő választások fényében. A font erősödött az amerikai dollárral szemben az adatok nyilvánosságra hozatala után.

Annak ellenére, hogy a gazdaság teljesítménye javult, Nagy-Britannia továbbra is lassú felépülést mutat a koronavírus világjárvány okozta válság után. A G7 országok közül csak Németországnál teljesít rosszabbul ebben az aspektusban; a brit GDP-je csupán 1,7%-kal haladja meg a pandémia előtti szintet.