Kiderült, mennyi alvásra, ülésre és állásra van szükségünk, ha sokáig akarunk élni

Egy friss kutatás eredményei szerint meghatározott mennyiségű alvásra, ülésre, állásra és mozgásra van szükségünk naponta, hogy csökkentsük a cukorbetegség és a szívproblémák kialakulásának kockázatát.

Hiába tudjuk jól, mire lenne szüksége a testünknek az egészséges élethez, időről időre újabb információkat kapunk arról, hogyan is érhetnénk el a munka-magánélet-egészség egyensúlyát. Christian Brakenridge által vezetett kutatás vizsgálta meg azokat az egészségügyi kockázatokat, mint a szívbetegségek, a stroke és a cukorbetegség, amelyeket a stresszes, kevés alvással és sok üléssel tarkított életmódunk okozhat.

A nyolcórás munkarendben töltött időnket úgy kellene beosztanunk, hogy maximum hat órát ülünk, és a munkaidőnk egynegyedét állva töltsük. Az ülve töltött órák mellett optimális esetben 5,2 órát kellene állnunk, legalább 2,2 órát pedig sétával vagy más könnyű fizikai aktivitással kellene eltöltenünk, ami megegyezik egy moderáltan intenzív testmozgással vagy edzéssel töltött idővel. A kutatók szerint az optimális alvásidő 8,3 óra lenne.

A kutatásban részt vevő több mint 2000 felnőttet hét napon keresztül vizsgáltak, akik testérzékelőket viseltek, amelyek monitorozták a fizikai viselkedésüket. A résztvevők derékbőségét, vércukorszintjét és inzulinérzékenységét is megmérték a vizsgálat elején. A kutatók a testérzékelő és az értékelési adatokat elemezték, és egy modellt hoztak létre az egészségügyi kockázati markerek alapján, amelyek a legalacsonyabb becsült összefüggést mutatták a szívbetegség kockázatával és a vércukorszint emelkedésével.

Az alacsony intenzitású mozgás, mint például egy séta a hűtőig és vissza, hatékonyan szabályozza a vércukorszintet, különösen a 2-es típusú diabéteszes betegeknél. A kutatás eredményei szerint az ülés rendszeres megszakítása könnyű fizikai aktivitással, például óránként 3-5 perces sétával, javíthatja az anyagcserét is.

A kutatás eredményei egyelőre egy kis mintán alapulnak, de jelentőségüket nem lehet elvitatni, hiszen ez az első tanulmány, amely a szívbetegségek és a cukorbetegség kockázatáról, valamint az optimális 24 óráról szól, és ezeket az eredményeket hosszabb vizsgálatokkal is alá kell majd támasztani.