Itt a vég: összeomlottak a növekedési részvények

Sok spekuláns foghatja a fejét az eheti vállalati gyorsjelentések után, mivel a kisebb növekedési vállalatokat nagyon megbüntette a piac, amelyek nem tudtak jelentősen jobb számokat produkálni a vártnál.

Az amerikai nagyvállalatok gyorsjelentési szezonja erősen indult, a nagyok többsége, mint például a Microsoft, Apple és Amazon, megugrották az elemzők várakozásait. Azonban a kisebb növekedési vállalatokat, amelyek nem tudtak jelentősen jobb számokat produkálni, a piac nagyon megbüntette.

A tőzsdén a részvények árazásánál a befektetők a vállalatok jövőbeli teljesítményét igyekeznek figyelembe venni. Az első negyedévben a mesterséges intelligencia fejlesztéséhez kapcsolódó hírek hatására hatalmas tőzsdei rali indult, és a technológiai vállalatok értékelése egekbe szökött. Az S&P 500 részvényindex az év első három hónapjában több mint 10 százalékot javított, és március végén új történelmi csúcson járt. Az elemzők már ekkor figyelmeztettek egy várható korrekcióra.

A gyorsjelentési szezon során sok cég befektetői számára érkezett a feketeleves. Nem csak azok a részvények könyvelhettek el brutális árfolyam zuhanást, amik nem tudták hozni az előre beárazott hatalmas növekedést, hanem már azokat is durván büntette a piac, akik az erős első negyedévük után nem tudtak emelni a 2024-es évre vonatkozó kilátásaikon.

A Palantir Technologies részvényei 10 százalékot estek a pénzügyi adatok közzététele után. Az Uber 654 millió dolláros veszteséget könyvelt el, és a részvényei 9 százalékot estek. Az Airbnb, bár a vártnál erősebb negyedévet zárt, a gyengébb előrejelzésük miatt részvényeik árfolyama 9 százalékot esett. Az Arm Holdings a vártnál erősebb számokat jelentett, de nem emeltek a teljes évre vonatkozó kilátásaikon, ami miatt részvényeik árfolyama 10 százalékot esett.

A Shopify részvényei 17 százalékot zuhantak a gyorsjelentésüket követően, és jelenleg 62 dolláros szinten jegyzik. A Beyond Meat papírjainak értéke is nagyot zuhant, a cég bevételei éves alapon 18 százalékkal estek vissza, és a részvények értékük 90 százalékát vesztették el az elmúlt öt évben. A Roblox 324 millió dolláros veszteséget jelentett, és a részvényeik árfolyama 22 százalékot esett.