BBVA ellenséges felvásárlási kísérlete vádak kereszttüzében

A BBVA bank által indított ellenséges felvásárlási kísérlet jogellenességével vádolja a Sabadell bank, a Bloomberg információi szerint.

A Sabadell bank vezetősége szerint a BBVA által a Sabadell részvényeseinek átadott dokumentumok törvénybe ütköznek. A spanyol értékpapír-felügyeleti hatóság, a CNMV honlapján közzétett beadványukban azt állítják, hogy a BBVA által terjesztett információk hiányosak és alkalmasak a piac befolyásolására.

A BBVA egy ajánlatot tett a Sabadell teljes részvénycsomagjára, amelynek értéke körülbelül 11,5 milliárd euró. Az ajánlat szerint minden 4,83 Sabadell-részvényért cserébe egy újonnan kibocsátott BBVA-részvényt kínálnak, ami körülbelül 18%-os prémiumot jelent a Sabadell szerdai záróárához képest. Amennyiben a két bank egyesülne, egy új spanyol bankóriás jönne létre, melynek mérlege meghaladná az 1000 milliárd eurót, piaci kapitalizációja pedig elérné a 70 milliárd eurót.

A spanyol gazdasági miniszter csütörtöki bejelentése szerint a kormány ellenzi a felvásárlási kísérletet, és hangsúlyozta, hogy a végső döntést a kormány fogja meghozni az ügyletről.