Az első mesterséges intelligencia által készített videóklip

Az OpenAI által fejlesztett Sora nevű szoftverrel készült el az első teljes egészében mesterséges intelligencia által készített videóklip, amely a Washed Out The Hardest Part című számához készült.

Az OpenAI februárban mutatta be a Sora nevű fejlesztését, amely képes szövegből videót generálni. A technológia még nem érhető el széles körben, de a Sub Pop lemezkiadó bejelentette, hogy a Washed Out május 2-án megjelent számához készült videóklip az első olyan publikus tartalom, amit a Sora készített.

Paul Trillo rendező elmondása szerint ingyenes hozzáférést kapott a programhoz, és a videóklip létrehozása során 55 klipet szerkesztett össze a Sora által generált 700 klipből, mindössze hat hét alatt. Hozzátette, hogy a CGI használata jelentős költségekkel járt volna, így a mesterséges intelligencia jelentős költségmegtakarítást jelentett számára.

A zenekarok gyakran nem rendelkeznek elegendő költségvetéssel a videóklipek nagyszabású megálmodásához. Trillo szerint a mesterséges intelligencia segíthet a zeneiparnak olyan dolgok létrehozásában, amelyekről korábban csak álmodni mertek volna.

Bár a zeneiparban már voltak előadók, akik mesterséges intelligencia által generált tartalmakat használtak fel, a Washed Out számához készült videóklip lehet az első, amely teljes mértékben egy MI-szoftverrel készült. Ugyanakkor a technológia térnyerése nem mindenki támogatását élvezi a zeneiparban. Több mint 200 művész, köztük Billie Eilish, J. Balvin, valamint Bob Marley és Frank Sinatra jogutódjai, egy nyílt levélben szólították fel a döntéshozókat a zenei mesterséges intelligencia eszközök szigorúbb szabályozására.