Amber Smith: A magyar indie-pop zászlóvivője

Az Amber Smith zenekar új albuma, a Once Upon a Time megjelenése kapcsán érdemes megemlékezni arról, hogy a magyar indie-pop színtér gyakorlatilag eltűnt, de ők továbbra is kitartanak amellett, amit képviselnek. A Budapest Park megnyitása óta a lakossági hiphop vette át a főszerepet, az indie-pop zenekarok pedig háttérbe szorultak.

A Budapest Park kialakulása óta a szórakoztatóipar jelentősen átalakult, és a 2010-es években az indie-pop zenekarok veszítettek népszerűségükből. Az Amber Smith azonban továbbra is hű maradt a saját stílusához, és nem engedett a kereskedelmi nyomásnak. Az Introspective című albumuk 2008-ban a legjobb magyar alternatív album díját nyerte el, de a zenekar a klubszíntéren maradt.

A Once Upon a Time album Poniklo Imre szerint egy olyan kísérlet, amelyben a lehető legkevesebb akkordból épülnek fel a dalok, és ez a zenekar legszellősebb lemezévé vált. A korábbi szinti-poposabb hangzás után ismét a gitárvezérelt dalszerzés került előtérbe, és az album hangvételén érződik az elmúlt negyven év hatása.

Az új albumon keményebb dalok is helyet kaptak, például a Take Care, David és az I'm Not The One, But You're The One, amelyek finom kulturális utalásokat tartalmaznak, de minden felvétel megőrizte az Amber Smithre jellemző karaktert. A Once Upon a Time többszöri hallgatás után könnyen megkedveltetheti magát a hallgatóval, a poszt-punkos hangulatú dalok tartós slágerekké válhatnak.

Poniklo Imre, a zenekar énekes-gitáros-dalszerzője számos egyéb projekthez is kötődik, többek között Yonderboi 2005-ös slágerének, a Were You Thinking of Me?-nek a társszerzője és előadója, valamint a David Bowie tribute koncertek szervezője. A zenész stílusérzéke nemcsak a mindennapokban, hanem az ünnepi pillanatokban is megmutatkozik, mint például a Once Upon a Time lemezbemutató koncertjén, amely 2024. május 31-én lesz az Instant – Fogas Házban.

Amber Smith: Once Upon a Time
Szerzői kiadás

11 dal 43 perc

10/8