Újabb gyengülési hullám vár a forintra?

Április a korrekció hónapja volt a világ tőzsdéin, de a magyar piac már ledolgozta az esést, és a BUX történelmi csúcsokat döntöget május elején. A Portfolio havi felmérésében a hazai alapkezelők a részvénypiac és a forint kilátásairól nyilatkoztak, valamint megosztották kedvenc és legkevésbé kedvelt részvényeiket a BÉT-en.

Áprilisban a részvénypiacok az év első komolyabb korrekcióját élték meg, amit az Egyesült Államokban a kamatcsökkentési várakozások kitolódása, az inflációs számok előrejelzések feletti alakulása, a geopolitikai kockázatok fokozódása és az olajárak emelkedése okoztak. A magyar tőzsde ebben a helyzetben viszonylag jól teljesített, a BUX mérsékelt, fél százaléknál kisebb csökkenéssel zárta az elmúlt hónapot, és május elején új történelmi csúcsot ért el.

Mi várható a magyar tőzsdén?

A felmérésben résztvevő alapkezelők szerint a következő három hónapban a BUX index oldalazása várható, vagy legalábbis nem prognosztizálnak +/-5 százaléknál nagyobb mértékű elmozdulást. Egyéves távlatban azonban az alapkezelők többsége 5 és 15 százalék közötti erősödést jósol a BUX indexre, bár néhányan 5 százaléknál nagyobb esést is várnak.

Az alapkezelői hangulatindikátorok április óta csökkentek, ami a pesszimizmus erősödésére utal. Mind a 3 hónapos, mind a 12 hónapos várakozásokból képzett mutatók alacsonyabbak lettek.

A kedvenc részvények

Az OTP továbbra is az alapkezelők kedvence, a felmérésben résztvevők fele említette a kedvenc részvényei között. A Magyar Telekom a korábbi nagy ralija után kevesebb figyelmet kapott, csak egy alapkezelő sorolta a top pickjei közé. Az AutoWallis a midcap részvények között vált a kedvenccé május elején.

Az alapkezelők által legkevésbé kedvelt részvények között a Masterplast, a 4iG és az Opus szerepel, mindegyik két-két említést kapott. A blue chip részvények közül egyik sem került az alulsúlyozottak közé.

Mi lesz a forinttal?

A forint április végére erősödött az euróval szemben a 390 körüli szintekre, de az év elejéhez képest még mindig gyengülést mutat. Három hónapos távon az alapkezelők nem várnak nagy mozgást a forint árfolyamában, 80 százalékuk szerint 2 százalékon belüli változás lehetséges. A következő egy évre azonban többnyire gyengülést prognosztizálnak a felmérésben résztvevők.

Állampapírpiaci kilátások

A MAX indexre a következő három hónapban 2 és 5 százalék közötti emelkedést vár a válaszadók fele, míg egy éves időtávon 5 és 10 százalék közötti emelkedésre számítanak.