Magyarország legújabb olajkútja Pest megyében

Vecsés után Turáról is járhatnak a tartálykocsik a Mol Dunai Finomítójához. Az új kút napi ezer hordó olajat ad majd, a remények szerint hosszú évekig.

Magyarország legújabb olajkútja hamarosan üzemi termelésbe áll a Pest megyei Turán. A kút napi 1000-1100 hordó olajat fog termelni, amelyet közvetlenül a Mol százhalombattai Dunai Finomítójába szállítanak. Csapó András, az O&GD ügyvezető igazgatója szerint ez a mennyiség jelentős, hiszen a hazai összkitermelés napi 20 ezer hordó, így a turai kút az egyik legnagyobb hazai olajforrás lehet. Az O&GD már 2016-ban elnyerte a kitermelési koncessziót, de a dolgok a Mol kisebbségi részesedésszerzése után gyorsultak fel. A kút 2023 nyarán érte el a kitermelést lehetővé tevő 2 ezer méteres mélységet.

A kút kialakítása során technikai nehézségek adódtak, például a túl magas víztartalom problémáját is meg kellett oldani. Csapó András szerint ezek a nehézségek már előrevetítették, hogy jó lelőhelyről van szó. A felszínre hozott olaj 60 Celsius-fokos, és a magas paraffintartalma miatt 34 fokon megdermed, ezért melegítésre és hőszigetelésre van szükség. Jelenleg egy ideiglenes termeltető berendezés működik, amit hamarosan egy állandó létesítmény vált fel.

Az olajat tartálykocsikkal szállítják Százhalombattára, napi hat alkalommal. Bacsa György, a Mol ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a mennyiség nem indokolja csővezeték építését, mivel Százhalombatta nem messze van, közúton egy óra a menetidő. A tavaly termelésbe állt vecsési kút esetében is hasonló a helyzet, ott is tartálykocsikkal történik a szállítás.

Bacsa György szerint a turai olaj jó minőségű, keverésre is alkalmas, de elsősorban nem üzemanyagként, hanem egyéb olajtermékek előállítására használják majd. A kút beüzemelése nem volt egyszerű, de remélhetőleg hosszú évekig fog működni, stabilan az említett napi teljesítménnyel. Az olajmező jellege is kedvező, mivel nem porózus, hanem barlangos kőzetben található.