Az idegsejt méretű agyimplantátum, ami segíthet a vakoknak a látás visszanyerésében

Egy kutatócsoport által fejlesztett új látásjavító implantátum, amely apró, neuron méretű elektródákkal van ellátva, ígéretes lehetőséget kínál a vak emberek számára, hogy újra láthassanak.

A látásimplantátumok fejlesztése az 1990-es évek óta folyik, céljuk az olyan betegek segítése, akiknek a szeme sérült, de látókérgük aktív és képes jeleket fogadni. A meglévő módszerek azonban korlátozottak voltak az elektródák nagy mérete és a fémek korróziója miatt, amit a kutatócsoport állítása szerint sikerült leküzdeniük.

Az implantátumokban lévő elektródák jeleket küldenek az agynak, amelyek a vizuális információkat közvetítik, hasonlóan a képpontokhoz, amelyekből kép áll össze. A kutatók által kifejlesztett mikroszkopikus méretű elektródáknak köszönhetően több elektróda fér el egy implantátumban, ami erőteljesebb agyi stimulációt és részletesebb képet eredményez.

A kép részletessége kulcsfontosságú, mivel az agyi jelek által létrehozott kép nem olyan éles, mint amit egy teljes látással rendelkező személy látna. Az implantátumokban használt speciális anyagkeverék megakadályozza a korróziót, beleértve egy vezető polimert, amely elektromos jeleket alakít át, miközben védőrétegként is szolgál a fém felületén.

A kutatók szerint ez az anyagkombináció biztosítja az implantátum hosszú élettartamát és funkcionalitását.