Peter Weir Arany Oroszlán-életműdíjat kap a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon

Az ausztrál rendező és forgatókönyvíró, Peter Weir, Arany Oroszlán-életműdíjat vehet át a közelgő Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon.

Peter Weir, aki olyan neves filmeket rendezett, mint A kis szemtanú, A Moszkító-part, a Holt költők társasága, a Félelem nélkül, a Truman Show, és a Kapitány és katona: A világ túlsó oldalán, elismerést kap életművéért a Velencei Filmfesztiválon. Weir első hollywoodi filmje, A kis szemtanú volt 1985-ben, amelyért azonnal Oscar-díjra is jelölték a legjobb rendezés kategóriában.

Alberto Barbera, a Velencei Filmalap vezetője szerint Weir filmjei a személyes témák elmélkedését ötvözik a szélesebb közönség elérésének igényével. Weir munkásságában felfedezhető egy állandó elem: az érzékenység, amely lehetővé teszi számára, hogy olyan aktuális témákkal foglalkozzon, mint a természet iránti rajongás, a felnőttek válsága a fogyasztói társadalmakban, a fiatalok nevelésének nehézségei, a fizikai és kulturális elszigeteltség, valamint a kalandvágyás és a lázadás ösztöne.

A Velencei Filmfesztivál hagyományai közé tartozik az életműdíjak átadása, és Weir számára ez hatalmas megtiszteltetés. A fesztiválon további hírességek is elismerést kapnak: Meryl Streep, George Lucas és Hajao Mijazaki stúdiója, a Ghibli tiszteletbeli életműdíjat vehetnek majd át.