NAV razziák: Bírságok a vendéglátóiparban

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elektronikus álláskereső platformok hirdetményei alapján is ellenőrzi a foglalkoztatókat, hogy betartják-e a dolgozók bejelentésének szabályait. A jogszerű foglalkoztatás jelentősége kiemelkedő az államháztartási bevételek és a társadalombiztosítás szempontjából is.

A NAV közleménye szerint egy újgenerációs munkaerő-közvetítő alkalmazás adatai alapján több céget is ellenőriztek, különös tekintettel a vendéglátó szektorra, ahol gyakori a szakképzetlen, alkalmi munkavállalók be nem jelentett foglalkoztatása. Az alkalmazás felhasználási feltételei között szerepel az adókötelezettségek teljesítése, azonban a tapasztalatok azt mutatják, hogy nem minden foglalkoztató tartja be ezeket a szabályokat.

Egy konkrét akció során a NAV adóellenőrei nyolc hirdetőt ellenőriztek, és három esetben összesen hat be nem jelentett alkalmazottat találtak. A mulasztások miatt több mint 3 és fél millió forint bírság kiszabására kerülhet sor, továbbá egy vállalkozás esetében 12 napos üzletlezárást is elrendeltek.

A hivatal munkatársai néhány héttel később újra ellenőrizték az érintett vendéglátóhelyeket, amelyek ezúttal már szabályosan bejelentették az egyszerűsített foglalkoztatottakat.