A technológiai óriások eredményei: Microsoft, Samsung és AMD

A Microsoft, a Samsung és az AMD is jobb eredményeket ért el, mint amit az elemzők vártak. A Microsoft negyedéves bevétele 15%-kal nőtt, míg a Samsung és az AMD is jelentős növekedést mutatott az AI-memóriachipek és az AI chipek iránti erős keresletnek köszönhetően.

A Microsoft negyedéves bevétele elérte a 64,73 milliárd dollárt, ami 15%-os növekedést jelent az előző évhez képest. A cég profitja közel 10%-kal nőtt, 22,04 milliárd dollárra. Az eredmények összességében jobbak voltak a vártnál, azonban a részvények 6%-kal estek a vállalat felhőüzletágának csalódást keltő számai miatt. Az Intelligent Cloud divízió bevétele 28,52 milliárd dollárt tett ki, az Azure és egyéb felhőszolgáltatások pedig 29%-kal nőttek a negyedév során, bár az elemzők ennél nagyobb növekedést vártak. A Microsoft a következő negyedévre 63,8 és 64,8 milliárd dollár közötti bevételt jósol, és lehetséges üzemeltetési költségcsökkentéseket tervez.

A Samsung Electronics második negyedéves eredményei szintén felülmúlták az elemzői várakozásokat, főleg az AI-memóriachipek iránti erős kereslet miatt. A bevételek 23,42%-kal, az üzemi eredmény pedig 1458,2%-kal emelkedett az előző évhez képest. A vállalat kiemelte, hogy a nagy sávszélességű és hagyományos memóriák iránti kereslet, valamint az AI-beruházások bővítése hajtja a növekedést. A Samsung tervezi az AI-memória termékek értékesítési kapacitásának bővítését és az SSD-k értékesítésének növelését. A cég 361 won osztalékot fizet részvényenként, és bár a Galaxy S24 sorozat iránt erős kereslet volt, az okostelefon-eladások csökkentek a második negyedévben.

Az AMD második negyedéves eredményei is meghaladták az elemzői várakozásokat, a cég bevétele 5,84 milliárd dollár volt, a profit pedig 265 millió dollárra nőtt. Az AI chipek iránti erős kereslet volt a növekedés motorja, az AI-chipek értékesítése az adatközpont szegmensben 115%-kal nőtt, elérve a 2,8 milliárd dollárt. Az MI300-as chipekből származó bevétel meghaladta az 1 milliárd dollárt. Az AMD részvényárfolyama 7,6%-kal emelkedett a keddi zárást követően.