Japán nem törekszik erős jenre

David Roche szerint Japán nem az erős jenre, hanem egy viszonylag stabil valutára törekszik, amit a CNBC-nek nyilatkozva fejtett ki. A japán fizetőeszköz az amerikai kamatvágásokkal kapcsolatos várakozások változása miatt került nehéz helyzetbe.

A japán jen a múlt héten jelentős gyengülést mutatott a dollárral szemben, amikor is 160 alá esett, ez pedig a legnagyobb mértékű esés volt több mint három évtized alatt. Azonban a japán hatóságok beavatkozásáról szóló spekulációk hatására a valuta erősödni kezdett.

David Roche, az Independent Strategy elnöke és globális stratégája szerint a japánok nem különösebben erős jent céloznak, hanem egy stabilabb valutát szeretnének, hogy elkerüljék a jen további gyengülését.

A Bank of Japan (BOJ) áprilisi monetáris politikai döntése és a japán hatóságok figyelmeztetései ellenére a jen gyengülése továbbra is fennáll. A központi bank aggódik amiatt, hogy a gyengülő jen az importárak emelkedésével járhat, ami a termelői árakat is befolyásolhatja.

A BOJ irányító testületének tagjai az április 26-án zárult legutóbbi ülésükön kifejtették, hogy a jen gyengülése és az árak, például a nyersolaj árának emelkedése, rövid távon a költség-felhajtó tényezők által vezérelt áremelkedésen keresztül nyomást gyakorolhat a gazdaságra. Közép- és hosszú távon viszont az alapinflációt felfelé tolhatja.

A japán valuta gyengülése a dollár erősödésével párhuzamosan történik, mivel a Federal Reserve kamatcsökkentési várakozásai egyre távolabbi jövőbe tolódnak. Roche szerint Japán nem alkalmazhat olyan politikát, amely erős jent eredményezne, hacsak nem szigorítják a monetáris politikát, ami legalább 50 bázispontos kamatemelést és a jen sterilizálatlan intervenciójának engedélyezését jelentené.

Roche megjegyezte, hogy a statisztikák alapján úgy tűnik, a japán hatóságok nem hajtottak végre ilyen jellegű intézkedéseket.