Gulyás Gergely a Tompos Márton ügyről és a szólásszabadságról beszélt

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, csütörtöki kormányinfón szólalt meg a szólásszabadság és Tompos Márton momentumos politikus esetével kapcsolatban. Kétségbe vonta, hogy kínai rendőrök intézkedtek volna Tompos ellen, de hangsúlyozta, hogy ha ez mégis megtörtént, akkor azt ki kell vizsgálni.

A hvg.hu kérdésére Gulyás elmondta, hogy a szólásszabadság Magyarországon érvényesül, hiszen bárki szabadon mondhatja a véleményét. Ezt példázza az a bírósági ítélet is, amely ötmillió forintos kártérítést ítélt meg egy minisztériumi dolgozónak, akit azért rúgtak ki, mert közösségi oldalán megosztott egy Nagy Márton-mémet. Gulyás szerint a bíróság döntésével nem kell egyetérteni, de tiszteletben kell tartani.

A miniszter hozzátette, hogy a köztisztviselőknek is vannak elvárások, amelyeket be kell tartaniuk, és ez alól a sajtó munkatársai sem kivételek. Példaként említette, hogy a HVG főszerkesztőjéből sem illik bohócot csinálni, és ha ez mégis megtörténik, akkor az indokolhatja a munkaviszony megszüntetését.

A kínai elnök látogatásával kapcsolatos incidensre térve, Gulyás kétségbe vonta, hogy Tompos Márton képviselőt kínai rendőrök vonták volna kérdőre egy uniós zászló miatt. Azt is megjegyezte, hogy a Gellért-hegyen történt tibeti zászló eltakarása is kérdéses. Gulyás kiemelte, hogy Magyarországon csak magyar rendőrök jogosultak hatósági intézkedésre, és Tompos szavahihetőségét megkérdőjelezte.