A Szarvasbébi: Amikor a zaklatás és a trauma feldolgozása sorozattá válik

A Szarvasbébi című sorozat Richard Gadd skót komikus, író és színész életén alapuló történet, amely a zaklatás és a trauma feldolgozásának nehézségeit mutatja be. A sorozat a Netflixen érhető el, és a nézők fokozatosan fedezik fel a mélyebb rétegeit.

A Szarvasbébi (eredeti címén Baby Reindeer) Richard Gadd életének és munkásságának összefoglalása, amely a komikus személyes tapasztalatait dolgozza fel. Gadd korábban a homoszexualitást és a molesztálást is felhasználta humorának eszközeként, de a Monkey See Monkey Do című előadásában már saját megerőszakolásáról is beszélt. A sorozat előzménye egy színdarab, amely egy hosszú monológ formájában dolgozza fel Gadd élményeit, amikor egy idősebb nő, Martha zaklatta őt.

A Szarvasbébi története Donny Dunn, egy szerencsétlen komikus életét követi nyomon, aki egy londoni kocsmában dolgozik, és egy nap Martha, egy állítólagos nagymenő ügyvéd lép be az életébe, aki azt állítja, hogy nincs pénze még egy italra sem. Donny meghívja egy teára, és ezzel kezdetét veszi a zaklatás.

A sorozat a zaklatás és a trauma pszichológiai hatásait vizsgálja, miközben Donny szexuális zavarodottságával is foglalkozik, hiszen titokban transz nőkhöz vonzódik. A főszereplő a társkeresőn találkozik Terivel, aki minden, amire vágyott, de a kapcsolatukat Donny korlátai akadályozzák.

A sorozatban Gadd saját magát alakítja, de nem önmagaként, hanem Donny Dunn szerepében, aki hasonló traumákon ment keresztül, mint a valóságban Gadd. A sorozat a valós eseményeket és a színdarab monológjait ötvözi, miközben a főszereplő önkritikus és nem próbálja magát jobb színben feltüntetni.

A Szarvasbébi a Netflixen debütált, és a BBC tulajdonában álló Clerkenwell stúdió gyártásában készült. A sorozat lassan, de biztosan növekvő nézettséget ért el, és az emberek ajánlásai révén vált egyre ismertebbé.

A sorozat sikerét követően Gadd Instagramon kérte a közönséget, hogy ne kezdjenek találgatásokba az igazi szereplők kilétéről, mivel a sorozat nem erről szól. Az igazi Martha a sorozat sikere után felbukkant, és interjút adott Piers Morgannek, amelyben azt állította, hogy a Szarvasbébi hazugság.

A Szarvasbébi nem csak egy szórakoztató sorozat, hanem egy mélyebb üzenetet is hordoz: hogyan alakítanak minket a szörnyű dolgok, amik velünk történtek, és hogyan tudjuk ezt másokkal megosztani, hogy segítsünk nekik megérteni és feldolgozni a traumákat.