Facebookon gyűjtenek hiú ábrándokat kergető ügyfeleket, vigyázni kell velük

A Magyar Követeléskezelők és Üzleti Információt Szolgáltatók Szövetségének (MAKISZ) elnöke, Bódizs Kornél figyelmeztet, hogy az adósvédők gyakran időhúzásra biztatnak, és a közvetlen tárgyalások helyett a bírósági utat javasolják, ami többnyire formanyomtatvány kitöltésében merül ki.

A MAKISZ adatai szerint a távközlési és közüzemi késedelmes fizetések megszaporodtak, míg a lakossági kamatstop és a magas kamatszint miatt a lejárt banki követelések visszaszorulóban voltak az elmúlt időszakban. A szervezet szerint a lakossági kamatstop megszűnése a második félévben új helyzetet teremthet, és a követeléskezelők felhívják a figyelmet az adósvédő szervezetek tevékenységére, amely sokszor kontraproduktív.

Facebook-csoportokban adnak tanácsot és gyűjtenek ügyfelet az adósvédők, miközben pénzt kérnek a bajba jutott adósoktól. Bódizs Kornél arra hívta fel a figyelmet, hogy az adósvédők hamis ígéretekkel csábítanak, például azzal, hogy csak ők tudják elérni a részletfizetést, holott a követeléskezelők ezt automatikusan és ingyen biztosítják.

A MAKISZ hangsúlyozza, hogy a törlesztéssel elmaradt ügyfeleknek érdemes felvenniük a kapcsolatot a hitelezővel és követeléskezelővel, mivel nekik is az az érdekük, hogy megoldást találjanak a tartozás kifizetésére. Az első lépés a felszólító levelek átvétele és a kommunikációs csatornák megnyitása, amely lehetőséget nyújt a részletfizetésre vagy kedvezményekre.

Az adósvédő szervezetek gyakran arra buzdítanak az adósokat, hogy passzívak legyenek és az elévülésben bízzanak, de a követelésüket érvényesítő cégek jogot ismerő és alkalmazó szervezetek, így kevés esély van az elévülésre. Ha az adós nem működik együtt, akkor közjegyzői fizetési meghagyás vagy bírósági eljárás várható, ami további költségeket jelenthet az adós számára.

A MAKISZ szerint az adósvédő szervezetek által ígért nagyobb kedvezmények nem reálisak, mivel az adósságot kezelő szervezeteknek egységes gyakorlatuk van az adós egyedi igényeinek figyelembevételével. A vállalkozások esetében a kamatstop 2024. áprilisától kivezetésre került, de a tartozások megugrását nem várják, mivel a jegybanki alapkamat csökkenése következtében a kamatszint gyakorlatilag elérte a kamatstop által meghatározott szintet.

A lakossági kamatstop kivezetése okozhat turbulenciát az év második felében. A lakosság felkészülhetett a kamatstop kivezetésére, és a szakmai szempontok alapján már nem indokolt annak fenntartása. A kamatstop sikeresen betöltötte szerepét, hiszen a követeléskezelői piacon most nem a rossz banki hitelek, hanem a távközlési és közüzemi tartozások dominálnak. A közüzemek és a távközlési szektorban az áremelések hatására nőtt az elmaradások száma.