A használtautó-piac fellendülése várható a következő hónapokban

A Datahouse adatai szerint az idei év első negyedévében jelentős növekedést mutatott a hazai használtautó-piac, és a szakértők szerint a következő hónapokban további növekedés várható a magánvásárlók aktivitása és a kedvezőbb hitelkörnyezet következtében.

A Datahouse statisztikái alapján 2024 első negyedévében havonta átlagosan 75.400 használt autót értékesítettek, ami 13%-os növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. A Használtautó.hu portál látogatottsági adatai is a kereslet erősödését jelzik, hiszen áprilisban a látogatások száma elérte a 12 milliót, ami 15%-kal magasabb, mint a tavalyi év azonos hónapjában.

Az autópiaci szakértők egyöntetű véleménye szerint az idei évben további élénkülés várható a használtautó-piacon a következő hónapokban. Horváth András, a Használtautó.hu autópiaci szakértője szerint a tavasz végi és nyár eleji időszakban a vásárlók a legaktívabbak, és az évek óta először csökkenő átlagárak is ösztönzőleg hatnak a piacra.

A forgalom növekedését tovább erősítheti a kedvezőbb finanszírozási környezet, amelyben a hitelkamatok csökkenése előnyösebb helyzetbe hozhatja az autóvásárlókat. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint 2023 májusában a forint alapú személyi hitelek átlagos hitelköltség mutatója 19,45% volt, míg jelenleg már 11,93%-os THM-mel is felvehető hitel a kedvezőbb kölcsönöket választva.

Az első negyedév pozitív tendenciái alapján a szakértők arra számítanak, hogy a kedvező banki feltételek és a továbbra is erős kereslet együttes hatása élénkíteni fogja a használt autók piacát.