A betegségekről való gondolkodás történelmi hatása

Varga Benedek, az MNM Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár igazgatója kapta meg idén a MúzeumCafé Díjat, melyet Gréczi Emőke, a MúzeumCafé főszerkesztője méltatott. A díjazott munkássága során az orvostörténeti kérdéseket kulturális közügyként kezelte, és új megközelítésben mutatta be a történelmet.

Gréczi Emőke a díjátadón kiemelte Varga Benedek "erős éveit" és azokat a kiállításokat, mint például A sebesült Görgei, A Semmelweis ikon és Az erényöv titkos történetei, amelyek a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban valósultak meg. A Pilla a tokban című sorozatot is megemlítette, amely a múzeumi magyar válogatott nyitott szemináriumain keresztül az új muzeológia lényegét tárgyalta, teret engedve a többszólamúságnak és a szerzői hangnak.

Varga Benedek a Múzeumi szenvedély című 2017-es konferenciájával is hozzájárult a szakmai közösség építéséhez, összekötve egymástól távol eső intézményeket és kollégákat, akik az innovatív gondolkodásra nyitottak.

A MúzeumCafé által közölt beszélgetésben Varga Benedek arról beszélt, hogy célja volt, hogy a múzeumokat érdekesebbé, izgalmasabbá és elismertebbé tegye. Az orvostörténelem bemutatása a múzeumokban Antall József és munkatársai előtt főként az orvosi szakágak fejlődésére koncentrált, de Varga és csapata ennél többre törekedett. Az orvostörténelmet a kulturális, művelődési és társadalomtörténeti jelenségekbe ágyazva mutatták be, kiemelve annak jelentőségét a történelem alakulásában.

Varga Benedek szerint a múzeumokban bemutatott jelenségek, mint például a járványok hatása a népesedésre és a társadalmakra, vagy a késő középkori kultúra átalakulása a pestisjárványok miatt, alapvetően befolyásolták a történelmet. A Szívdobbanás. A kardiológia múltja és jelene és Az erényöv titkos történetei kiállításokkal új látványvilágot hoztak létre, amely a nemzetközi szaksajtó figyelmét is felkeltette.