A vérnyomás genetikai háttere: Több mint kétezer gén azonosítva

A magas vérnyomás genetikai okai egyre jobban megismerhetők, köszönhetően a londoni Queen Mary Egyetem kutatóinak, akik több mint egymillió ember adatait elemezve 113 új génhelyet azonosítottak, amelyek befolyásolják a vérnyomást.

A kutatás során a genetikai adatokat GWAS (genomszintű asszociációs vizsgálat) módszerrel elemezték, és az eredmények alapján a vérnyomást befolyásoló genetikai jelek száma immár kétezer fölé emelkedett. Ez a felfedezés rávilágít arra, hogy a vérnyomás összetett jelenség, amelyet számos genetikai változat befolyásolhat. A kutatók szerint a genetika szerepe a magas vérnyomás kialakulásában eddig véltnél is nagyobb lehet.

A magas vérnyomás kialakulásának okait vizsgálva a kutatók a poligén kockázati pontszámokat is fejlesztették, amelyek előrejelezhetik egy személy vérnyomását és a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát. Ezek a pontszámok azt mutatják, hogy a legmagasabb genetikai kockázattal rendelkező személyek szisztolés vérnyomása átlagosan 17 Hgmm-rel magasabb, mint azoké, akik a legalacsonyabb kockázati csoportba tartoznak, és náluk hétszer nagyobb a magas vérnyomás kialakulásának esélye.

A kutatás vezető szerzője, Patricia Munroe szerint a poligén kockázati pontszámok nyilvánosságra hozatala lehetővé teszi, hogy a klinikailag releváns kérdésekre választ kapjanak, és hozzájárulnak a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának kitett emberek korai azonosításához. Ez különösen fontos, mivel a felnőttek több mint egyharmada szenved magas vérnyomásban, ami a halálozás egyik vezető módosítható kockázati tényezője.

A kutatás során összegyűjtött adatok többsége európai származású emberektől származik, de a poligén kockázati pontszámok afrikai származású emberek esetében is hatékonyaknak bizonyultak, ami jelentős előrelépés, tekintettel arra, hogy korábban ez a csoport alulreprezentált volt a genetikai vizsgálatokban.