Békevágy: Orbán Viktor újabb 30 milliárd forinttal tömte ki a honvédelmi tárcát

Sokba kerül a szuverenitásunk védelme is. Orbán Viktor miniszterelnök arra utasította Varga Mihály pénzügyminisztert, hogy a Szuverenitásvédelmi Hivatal számára 1,6 milliárd forintot utaljon át.

A Magyar Közlöny legutóbbi, tegnap éjszaka megjelent számából kiderül, hogy Orbán Viktor összesen több mint ötvenmilliárd forint átcsoportosításáról döntött. A Honvédelmi Minisztérium a pénzosztás legnagyobb kedvezményezettje lett. A miniszterelnök a 1127/2024. (V. 7.) számú kormányhatározattal érintette a Központi Maradványelszámolási Alapot és a Rezsivédelmi Alapot is.

Mire ment a pénz?

A 2024-es költségvetés helyi önkormányzatokra vonatkozó fejezetéből több mint 1,6 milliárd forintot fordítanak a kecskeméti vasúti beruházásokra. Emellett a Miniszterelnökség kulturális fejlesztésekre kicsivel több mint 4,6 milliárd forintot kap.

A Központi Maradványelszámolási Alapból Varga Mihály pénzügyminiszternek azonnali hatállyal kellett szétosztania közel 49,5 milliárd forintot. Ebből a Honvédelmi Minisztérium 31,6 milliárd forintot kap védelmi ipari beruházásokra, a Pénzügyminisztérium Közbeszerzési Főigazgatósága 9 milliárdot dologi kiadásokra és beruházásokra, a Miniszterelnöki Kabinetiroda 220 milliót kormányzati infokommunikációs szolgálatokra, a Szuverenitásvédelmi Hivatal 1,6 milliárd forintot dologi kiadásokra, valamint a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium beruházásaira pedig 5,6 milliárd forint jut.

Orbán Viktor utasításából az nem derült ki, hogy milyen beruházások valósulnak meg ezekből az összegekből. Amint a Honvédelmi Minisztérium válaszol a megkeresésünkre, arról tájékoztatni fogjuk az olvasóinkat.

Kecskemét és a védelmi ipar kapcsán érdemes megemlíteni, hogy a Magyar Honvédség legújabb haditechnikai beszerzése, a brazil Embraer repülőgépgyár KC–390-es típusú sugárhajtású szállító repülőgépe nemrég landolt a város katonai repülőterén. Bár érkezése csak ideiglenes, a tesztelési munkák után még visszarepül Brazíliába, hamarosan másik társával együtt már a magyar légierőt fogja erősíteni. A kormányzati kommunikáció szerint ez a legújabb példa arra, hogy a veszélyek korában a kabinet kiemelt figyelmet fordít az ország védelmi képességeinek gyors és nagyarányú korszerűsítésére.