A gyógyíthatatlan betegségű Norbert küzdelme az életért

Felismerhetetlenre feldagadt arc, óriásira felfújódott száj és eltorzult szem – Bihari Norbert, aki egy gyógyíthatatlan neurológiai rendellenességben szenved, csak a marihuánás cigaretta által érez enyhülést. Az orvosok lemondtak róla, de ő tovább küzd az életéért.

Húszéves korában kezdődött Norbert rémálma, amikor egy reggel feldagadt ajakkal ébredt, és a daganat azóta az egész arcára kiterjedt. A Melkersson–Rosenthal szindrómában szenvedő férfi számára a gyógyszerek hatástalanok, csupán a Csehországban legális marihuánás cigaretta hoz ideiglenes megkönnyebbülést. A betegség ritkasága miatt Norbert csak két hasonló esetről hallott az elmúlt évtizedben, és bár reménykedik a plasztikai műtétben, egyelőre senki nem vállalja az eljárást.

Norbert élete további megpróbáltatásokkal teli: rokkantnyugdíjas, súlyos epilepsziával küzd, és már gyermekkora óta egészségügyi problémákkal néz szembe, hiszen egyik veséjét el kellett távolítani, a másikat pedig többször megműtötték. A középiskolát sem tudta befejezni, és bár gyárakban vállal munkát, a kinézete miatt gyakran éri bántás.

A betegség megváltoztatta a személyiségét is, visszahúzódóbbá vált, és a régi életéből keveset emlékszik. A nehéz helyzetben lévő férfi támogatására a cikk megadja a számlaszámát.

A marihuána terápiás használata Magyarországon is elérhető lehet a jövőben. Dr. Bense Tamás háziorvos szerint a marihuána orvosi célú használata néhány környező országban már legális, és hazánkban is lehetőség nyílhat rá, amennyiben a beteg előzetesen kivizsgált, és kórházi javaslatra, meghatározott ideig és kellő ellenőrzéssel fogyaszthatja. Az engedélyezés folyamatát azonban alaposan át kell gondolni.