A Mol negyedéves eredményei – Mit várhatunk?

Péntek hajnalban kerülnek nyilvánosságra a Mol legfrissebb negyedéves számai, amelyek az elemzői előrejelzések alapján kiegyensúlyozott képet mutathatnak az olajvállalat számára. A különadók nélküli összehasonlításban akár javulást is mutathatnak az előző év azonos időszakához képest. A feldolgozás-kereskedelem üzletág (Downstream) a kinyíló marzsoknak köszönhetően lehetett a profit fő generátora, de a többi üzletág is jó teljesítményt nyújthatott.

Az Upstream szegmensben az olajárak összességében oldalazó tendenciát mutattak, a Brent átlagára enyhe csökkenést követően 81,8 dollárra mérséklődött. A gázárak viszont jelentős, 36 százalékos esést mutattak, amit a rendkívül enyhe tél, a lakossági spórolás, az ipari kereslet visszaesése és az EU-s gáztárolók rekordszintű töltöttsége magyarázhat. Az elemzők ennek fényében 267 millió dolláros EBITDA-t várnak az Upstream üzletágtól.

A Downstream szegmensben a Brent-Ural spread stabil maradt, és a finomítói marzsok javulása várható. A magyar vállalat továbbra is hozzájutott a relatíve olcsó orosz olajhoz, ami magas marzsokat eredményezhetett. A benzin finomítása egyre jövedelmezőbbé vált a negyedév során, ami extra bevételt generálhatott a Mol számára. Az elemzői konszenzus szerint a Downstream üzletág 319,9 millió dolláros eredményt érhetett el.

A Fogyasztói Szolgáltatások üzletág is erős negyedévet zárhatott, részben a tavalyi szlovén akvizíció hatásának köszönhetően. A szegmens 119 millió dolláros eredményt érhetett el, ami 6 százalékkal alacsonyabb a bázisidőszakhoz képest.

Összességében az elemzők szerint a Mol erős negyedévet zárhatott, a tisztított EBITDA 739 millió dollárra tehető. A teljes évre elszámolt különadó és a devizaveszteségek ellenére a társaság 315,4 millió dolláros profitot érhetett el. A jövőre nézve az Erste szerint a kilátások kedvezőek, de a magyar állam szabályozási változtatásai és az elvonások mértéke kérdésesek maradnak.