Mészáros Lőrinc saját vagyonkezelő alapítványt hozott létre

Mészáros Lőrinc, a magyar milliárdos, saját vagyonkezelő alapítványt alapított, az Eternitas Vagyonkezelő Alapítványt, amelyet az Mfor információi alapján idén áprilisban hoztak létre és májusban jegyeztek be.

Az alapítvány címe a Mészáros-birodalom egyik központja, a Váci utca 38. Mészáros Lőrinc az alapítvány egyedüli kurátora. A vagyonkezelő alapítvány mögé mentett vagyon nagyságáról és a beletartozó cégek számáról egyelőre nincsenek információk. Az alapítványoknak törvényi előírás szerint legalább 600 millió forint induló tőkével kell rendelkezniük, amit pénzben vagy egyéb vagyoni eszközökben kell biztosítani. A vagyonkezelést a kuratórium vagy egy vagyonellenőr végzi.

Az alapítvány célja a bírósági nyilvántartás szerint az alapító okiratban meghatározott kedvezményezett anyagi jólétének és vagyoni biztonságának hosszú távú biztosítása, a vagyon egységének megőrzése, a vagyon folyamatos gyarapítása és az erre alapozott megfelelő színvonalú életvitel biztosítása. Az Mfor értelmezése szerint ez a szöveg gyakran jelent meg már korábban is más vagyonkezelő alapítványok céljai között, amikor az alapítványok elsődleges célja a vagyon megőrzése és gyarapítása.

Mészáros Lőrinc, akinek becsült vagyona 600 milliárd forint körül van, nem az első, aki ilyen lépést tett. Korábban más ismert üzletemberek, mint Csányi Sándor és Hernádi Zsolt, hasonlóan létrehozták saját vagyonkezelő alapítványaikat, és a NER kevésbé ismert arcai is követték ezt a példát, vagyonuk egy részét hasonló civil szervezetekbe helyezve át.