Közlekedési szabálysértések bírságai Ausztriában és Horvátországban

Az európai autósok háromszor nagyobb valószínűséggel követnek el szabálysértést külföldön, mint saját hazájukban, és a magyar autósokat leggyakrabban Ausztriában és Horvátországban büntetik meg. Az Európai Unió tagállamai 2015 óta megosztják egymással a szabályszegő autósok adatait bizonyos közlekedési szabálysértések esetén, mint például gyorshajtás, biztonsági öv használatának mellőzése, ittas vezetés, vagy éppen útdíj nélküli sztrádahasználat.

Ausztriában már 5 km/órás sebességtúllépés esetén is számítani kell bírságra. Az országban az átlagsebesség-méréssel is ellenőrzik az autósokat, és az ideiglenes sebességkorlátozásokat is komolyan veszik. A közlekedési szabálysértésekért kiszabható bírságok tartományonként eltérhetnek, és egyes szabálysértések fix díjakkal rendelkeznek, mint például a vezetés közbeni mobilozás 50 euró, vagy a biztonsági öv használatának elmulasztása 35 euró. Az alkohol határértéke 0,49 ‰, és a bírságok a véralkoholszint függvényében változnak, 300 eurótól akár 5900 euróig terjedhetnek.

Horvátországban a nyári időszakban szigorúbb rendőri jelenlétre és fokozott közúti ellenőrzésekre kell számítani. A sebességtúllépést lakott területen belül 10 százalékig, lakott területen kívül pedig plusz 10 km/óra felett büntetik. A 24 év alatti vezetőkre szigorúbb sebességkorlátozások vonatkoznak, és a tompított fényszóró vagy nappali menetfény használata bizonyos időszakokban és helyzetekben kötelező. A bírságok mértéke változó, például a vezetés közbeni mobilozásért 130 eurót, míg az irányjelző használatának elmulasztásáért 30 eurót kell fizetni. A helyszíni bírságot 8 napon belül kell befizetni, és a gyermekbiztonsági előírások megszegése esetén 130 eurós bírsággal sújthatják az autóst. A megengedett véralkoholszint 0,5 ‰, és a bírságok a véralkoholszint függvényében 390 eurótól akár 2650 euróig terjedhetnek. A 24 év alattiak esetében a megengedett véralkoholszint 0,0 ‰, és alkoholfogyasztás esetén 90 eurós bírságot kell fizetniük.