Ipari termelés visszaesése és a kormány gazdasági tervei

2024 márciusában az ipari termelés volumene jelentős, 10,4 százalékos visszaesést mutatott az egy évvel korábbihoz képest, munkanaphatástól megtisztítva pedig 2,8 százalékkal maradt el az előző évi adattól. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) előzetes adatai szerint a csökkenés oka részben az, hogy a vizsgált hónapban hárommal kevesebb munkanap volt, mint 2023 márciusában.

A feldolgozóipari alágak mindegyikében csökkenést tapasztaltak, különösen a járműgyártásban és a villamos berendezés gyártásában volt jelentős a visszaesés. Az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása kevésbé érintett a csökkenésben. Az ipari termelés az év első három hónapjában 4,1 százalékkal maradt el a 2023 azonos időszakához képest.

A magyar ipar ékkövét képező járműgyártás, amely a termelés 28 százalékát adja, csupán 1,6 százalékkal bővült februárban az előző év azonos hónapjához képest. A 2023-as évben az ipari termelés 5,5 százalékkal csökkent az azt megelőző évhez képest, és bár 2024 januárjában 3,6 százalékos visszaesést regisztráltak, februárban már egy szerény, 1,8 százalékos növekedést mértek.

A kiskereskedelem terén márciusban a forgalom volumene a nyers adat szerint 3,6, naptárhatástól megtisztítva 4,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a gazdaság újraindításával kapcsolatban optimista képet festett, jelezve, hogy a GDP 2024 első negyedévében éves alapon 1,7 százalékkal, az előző negyedévhez képest pedig 0,8 százalékkal növekedett. A miniszter szerint a GDP 2024-ben 2,5 százalékkal, 2025-ben pedig 4,1 százalékkal fog növekedni.

Nagy Márton szerdán délután fontos bejelentésre készül, amely minden bizonnyal az üzemanyagárakat érinti. A nemzetgazdasági miniszter korábban ultimátumot adott a kereskedőknek, hogy az üzemanyagárakat a régiós átlaghoz kell igazítaniuk, különben a kormány beavatkozik. A Magyar Ásványolaj Szövetség és a magyar kormány közötti megállapodás értelmében a hazai üzemanyagáraknak összhangban kell lenniük a régiós árakkal.