Horkolás elleni praktikák egy alvásszakértőtől

Sokan küzdenek a horkolás problémájával, amely nemcsak a horkolókat, hanem a környezetüket is érinti. Egy alvásszakértő szerint azonban vannak egyszerű módszerek, amelyekkel csökkenthető a horkolás.

Egy 16 évvel ezelőtti kutatás eredményei szerint a magyar lakosság 63 százaléka horkol, ami azt jelenti, hogy a jelenség nemcsak a horkolókat, hanem a házastársakat és egyéb egy háztartásban élő felnőtteket is érinti, akiknek 80 százaléka szenved a probléma miatt. Martin Seeley, a MattressNextDay vezérigazgatója és alvásszakértője a The Sun-nak nyilatkozva elárulta, hogy a kompressziós zoknik viselése az ágyban segíthet a horkolás csökkentésében. Egy egyetemi kutatás szerint a napközben viselt kompressziós zoknik megakadályozzák a folyadék felgyülemlését a testben, ami horkolást okozhat éjszaka.

Seeley hozzátette, hogy a kutatás során az alvási zavarok a felére csökkentek azoknál, akik ezeket a zoknikat viselték. A kompressziós zoknik egyéb betegségek, például a visszerek kezelésére is használatosak. Az alvásszakértő szerint a horkolás elleni küzdelemben az is segíthet, ha az emberek lefekvés előtt kerülik az alkoholfogyasztást, mivel az alkohol ellazítja a torok izmait, ami fokozza a légutak körüli lágyszövetek rezgéseit.

A pihentető alvás érdekében ajánlott az oldalunkon aludni, hipoallergén párnákat használni, valamint egy egyszerű nyelvmozgató gyakorlatot végezni lefekvés előtt. A gyakorlatot három éjszakán át végezve a horkolók jobb alvásra számíthatnak.

A horkolás azonban nem csak kellemetlen, hanem veszélyes is lehet. Gyakran társul az alvási apnoe nevű betegséghez, amely légzéskimaradással jár, és növelheti a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a kamrai ritmuszavar, szívmegállás és agyvérzés kockázatát. Az éjszakai légzéskimaradások súlyos következményekkel járhatnak, mint például stroke vagy szívinfarktus.