Harmadjára veszik be Gyulát a csillagtúrázó tűzoltók

Négynapos tűzoltó csillagtúrát szerveznek Magyarország legnyugatibb keleti városában, Gyulán, amit a legzöldebb, legvirágosabb városnak is ismernek hazánkban. A település harmadik alkalommal adhat otthont a rendezvénynek, igazi fesztiválhangulatot varázsolva.

A XXIV. Nemzetközi Tűzoltó Csillagtúrát május 9. és 12. között rendezik meg Gyula városában, amely a világ tűzoltóinak legnagyobb baráti találkozójaként szolgál. Az Önkéntes Tűzoltózenekarok Fennmaradásáért Alapítvány sikeres pályázatának köszönhetően nyerte el a rendezés jogát, így az IFSO – a tűzoltók nemzetközi szervezete – immár harmadik alkalommal döntött úgy, hogy Magyarországon kerüljön megrendezésre a nemzetközi seregszemle.

A Csillagtúra során a látogatókat fesztiválhangulat, ügyességi versenyek, szakmai előadások és bemutatók, valamint kulturális, sport és gasztronómiai események várják. Kiemelkedik a programból a muzeális értékű „oldtimer” tűzoltójárművek bemutató körútja és az ünnepi felvonulás a város utcáin.

A világtalálkozó alatt az Almásy-kastély ad otthont a Nemzetközi Csillagtúra Szervezőbizottság idei küldöttgyűlésének és elnökségi ülésének. Görgényi Ernő polgármester kiemelte, hogy nagy elismerés a város számára, hogy ismét Gyulát választották a rendezvény helyszínéül, és hogy a korábbi résztvevők szívesen térnek vissza.

A polgármester szerint Gyula városa gondozott városképével, fejlettségével, tisztaságával, zöld környezetével és érintetlen történelmi hangulatával méltán nevezhető a legnyugatibb keleti városnak. A Nemzetközi Tűzoltó Csillagtúrák hosszú hagyományokkal rendelkeznek, és a korábbi rendezvényeknek köszönhetően Gyula már két alkalommal is bizonyította, hogy méltó a nemzetközi esemény megrendezésére.

A csillagtúra gyulai megálmodója és főszervezője, Dudaszeg József nyugalmazott tűzoltó ezredes elmondta, hogy a rendezvény 1975-ben indult útjára, és azóta is fontos, hogy a tűzoltók családjaikkal együtt vehessenek részt az eseményen. Magyarország a csanyteleki önkéntes tűzoltóságnak köszönhetően került be a csillagtúrák vérkeringésébe, miután 1988-ban Bischofshofenben megrendezett találkozón részt vettek, elsőként a vasfüggöny mögül. Azóta 1993-ban Magyarország is rendezhette már a találkozót.

A város önkormányzata kiemelten kezeli az országimázs programba jól illeszkedő világtalálkozót, és Gyula szíves-látással, kulturális és természeti értékek sorával várja a külföldi és hazai vendégeket.