A Ford EcoSport és az Opel Crossland használtautó-piaci helyzete

A használtautó-piac kis SUV szegmensében a Ford EcoSport és az Opel Crossland modellek kiemelkedő választásnak számítanak, mindkettő gazdaságos, megfizethető és praktikus választás lehet a vásárlók számára.

A kis SUV-ok iránti lelkesedés nem csökken, és a használtautó-piac ebben a kategóriában is számos lehetőséget kínál. A Ford EcoSport és az Opel Crossland modellek különösen vonzóak lehetnek azok számára, akik egy kompakt, mégis tágas és jól felszerelt járművet keresnek.

A Ford EcoSport modellje 2014 és 2022 között készült, teljesítménye 90 és 125 lóerő között mozog, és 3 millió forinttól kezdődő áron érhető el a használtautó-piacon. A 4,10 méter hosszúságú EcoSport hátul is kényelmes helyet biztosít a felnőttek számára, és a motorválasztékban megtalálható a dízel, valamint az összkerékhajtású változat is, ami ritkaságnak számít ebben a szegmensben. A gyártási időszak alatt két ráncfelvarráson esett át a modell: 2015-ben a pótkerék már nem volt kötelező, a felfüggesztést, az ESP-t és a kormányzást optimalizálták, míg a 2017-es facelift során a formatervet, a kényelmet és az elektronikát fejlesztették tovább. Az EcoSport gyenge pontjai közé tartozik a fékrendszer és a kipufogórendszer korai rozsdásodása, valamint az olajveszteség figyelmeztető jelei pár év használat után.

Az Opel Crossland (X) 2017 óta kapható, teljesítménye 81 és 130 lóerő között változik, és 3,8 millió forinttól kezdődő áron található meg a használtautó-piacon. Az Opel ezzel a modelljével a SUV-trendnek megfelelő, de a Meriva minifurgon praktikumát is megőrző járművet alkotott. A Crossland sokoldalúságát a sík rakodópadló és a csúsztatható, valamint dönthető hátsó ülések biztosítják. A ráncfelvarrás során a modell megjelenése modernebbé vált, a futómű kiegyensúlyozottabb lett, és bevezették a sportos GS+ vonalat, valamint az opcionális adaptív LED fényszórókat. A Crossland gyenge pontjai között szerepel a futómű, a lengéscsillapítók és a rugók gyors kopása, valamint az olajveszteség, amelyeket a műszaki vizsgákon gyakran kifogásolnak.