Nőtt a szívférges kutyák száma, az ember is megfertőződhet

A szívférgesség továbbra is a kutyák egyik legádázabb ellensége, és az állatorvosok tapasztalatai szerint 1-2 százalékkal emelkedhetett a szívférges kutyák száma Magyarországon. Jelenleg a hazai kutyapopulációnak átlagosan 6-7 százaléka lehet fertőzött.

A szívférgességet egy fonálféreg okozza, amely a kutyák tüdő nagy ereiben él, és csak előrehaladott állapotban jut el a szívbe. A fertőzés terjedésében a szúnyogok játszanak központi szerepet, mivel a mikrofiláriákat a véráramból szívják fel, és a kedvező hőmérsékleti viszonyok között kifejlődő fertőző lárvákat más kutyákba juttatják át vérszíváskor.

Fok Éva állatorvos, parazitológus hangsúlyozza a megelőzés fontosságát, és arra figyelmeztet, hogy a szúnyogok elleni védekezés nem mindig hatékony, valamint az állatok utaztatása is növelheti a fertőzés kockázatát. Különösen a déli országrészeken és a Tisza bizonyos területein magasabb a fertőzöttségi ráta.

Magyarországon márciustól szeptember végéig kiemelten fontos a szúnyogok elleni védekezés, különösen azokon a területeken, ahol a víz közelsége miatt nagyobb a szúnyogok előfordulása. A prevenció során figyelembe kell venni az állat tartási körülményeit, és szükség esetén korábban kell megkezdeni a védekezést.

Aladics Balázs, az Elanco ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a szívférgesség napja alkalmából indított kampányuk keretében ezer kutya ingyenes szűrését biztosítják országszerte május 6. és 10. között, hogy felhívják az állattulajdonosok figyelmét a betegség veszélyeire és a megelőzés fontosságára.

A szívférgesség tünetei gyakran csak súlyos stádiumban válnak észrevehetővé, ezért a rendszeres szűrővizsgálatok és a megelőzés kiemelten fontosak. A fertőzött állatok kezelése hosszadalmas és költséges lehet, és a gyógyulás után is szükséges a kutya állapotának figyelemmel kísérése.

Az ember is megfertőződhet szúnyogok által, bár a szívféreg az emberi szervezetben nem fejlődik tovább, és nem jut el a szívbe. Magyarországon még nem írtak le szívféreg fertőzöttséget emberben, és az Amerikai Egyesült Államokban is extrém ritka az emberi fertőzés.