Olcsóbb lehet az egynapos autópálya-matrica

Két fideszes képviselő véletlen szavazata révén a parlament Gazdasági Bizottsága elfogadta, hogy a kormány maximalizálja az egynapos autópálya-matrica árát 1000 forintban.

A Jobbik-Konzervatívok javaslatát, amely az egynapos autópálya-matrica árát 1000 forintban határozná meg, a fideszes többségű Gazdasági Bizottság engedte a parlament elé. A javaslatot Balassa Péter és Z. Kárpát Dániel (Jobbik) terjesztette elő, és a személygépkocsikra, valamint a motorkerékpárokra vonatkozna. Csárdi Antal (LMP) szerint meglepő volt, hogy a javaslat átment, hiszen a 2010 óta tartó gyakorlat szerint az ellenzéki javaslatokat rendre elutasítják.

A szavazás során két helyettesítő fideszes képviselő tévedésből igennel szavazott, így 10:6 arányban kerülhetett a plenáris ülés elé az előterjesztés. A szavazást követően az ülést vezető alelnök, Barcza Attila új szavazást akart tartani, de az ellenzéki képviselők kivonulással fenyegetőztek, ha ez megtörténik. Végül az alelnök nem rendelt el új szavazást, mivel a házszabály szerint a döntés végérvényes és visszavonhatatlan.

Jelenleg az egynapos matrica ára 5150 forint, amit nemrégiben Lázár János minisztériuma határozott meg. Ez az ár magasabb, mint az osztrák 10 napos matrica ára. Z. Kárpát Dániel (Jobbik) kiemelte, hogy az egynapos matrica bevezetésének lehetőségét már 2014 óta szorgalmazzák, és az Európai Bizottság is ajánlást tett erre vonatkozóan 2024. március 25. óta.

Egyelőre nem ismert, hogy mikor kerülhet sor az Országgyűlésben az egynapos matrica árának megvitatására, és a képviselők nem bíznak abban, hogy ez hamarosan megtörténik.