Akita kutyáját halálra verte: börtönbüntetést kért az ügyészség

A Kazincbarcikai Járási Ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért egy helyi férfira, aki éheztette és módszeresen bántalmazta, végül halálra verte fajtatiszta akita kutyáját.

Jogg Zsolt, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Főügyészség helyettes szóvivője szerint az ügyészség 1 év 4 hónap letöltendő börtönbüntetést, valamint két év közügyektől eltiltást javasolt az állatkínzással vádolt férfi számára, amennyiben beismerő vallomást tesz az előkészítő ülésen.

A vádlott tavaly májusban költözött egy kazincbarcikai pinceházba, ahol kutyáját napokig élelem és víz nélkül hagyta, ami miatt az állat folyamatosan lesoványodott. A férfi rendszeresen bántalmazta az ebet: ököllel, karóval, bottal ütötte, rugdosta, és a nyakörvénél fogva húzta, miközben az állat fájdalmában nyüszített.

A férfi a bűncselekményt tagadta, és egy meglepő magyarázattal állt elő. Azt állította, hogy a barátnője bízta rá a kutyát, amit állítása szerint rendszeresen etetett és itatott. Egy alkalommal, amikor sétáltatni vitte az állatot, a kutya egy vasláncot használó pórázzal rohant be a pincébe, ahol a lánc beleakadt egy komódba, ami a tévével együtt rádőlt. A férfi szerint ő leszedte a komódot az állatról, de az öt percen belül elpusztult. Elmondása szerint ezután három napig ivott bánatában, és nem temette el a kutyát, mert nagyon sajnálta.