A Magyar Kétfarkú Kutya Párt belső hangfelvételei

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) belső működésével kapcsolatos hangfelvételek kerültek nyilvánosságra, amelyek a párton belüli zűrzavart és pénzügyi rendellenességeket tárják fel.

A hvg360 által megszerzett hangfelvételek a koronavírus-járvány idején, online Zoom-meetingek során készültek, és a párton belüli vitákat örökítették meg. A felvételeken a nem megfelelő dokumentálásról és hiányzó pénzösszegekről esik szó, amelyek a szavazási folyamatok és a tagság kérdésével kapcsolatos nehézségeket is felvetik.

A pénzügyi munkatárs által bemutatott éves jelentések során a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Savköpő Menyét Alapítvány 2020-as pénzügyi beszámolója is szóba került. A felvételek szerint problémát jelentett az állami támogatások szabályos felhasználása, hiszen a párt és alapítványai között nem lehetne pénzügyi átjárás, ám a gyakorlatban ez mégis előfordult.

Az Állami Számvevőszék a 2020-as és 2021-es pénzügyi beszámolók miatt 2023-ban 11,2 millió forintra büntette meg az MKKP-t. A büntetés két konkrét ügyet emelt ki: a párt 2021-es nyári táborának finanszírozását és az irodabérlés kérdését. A táborral kapcsolatban kiderült, hogy a 1,6 millió forintos bevétel dokumentálása nem történt meg megfelelően.

A hangfelvételeken egy párttag arról beszél, hogy a párt tartozott neki 55 ezer forinttal, ezért kevesebbet fizetett be a számlára, de ennek semmilyen dokumentációja nincs, és a táblázatok is ellentmondásosak. Emellett szóba került egy jelentős pénztári hiány is, amelynek kezelésére a fiktív számlák felhasználását vetették fel, bár a párt vezetése később ezt cáfolta.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt vezetése a lap megkeresésére reagálva elmondta, hogy azóta rendbe tették belső működésüket, és már éles határ választja el a taggyűlést a szimpla beszélgetéstől. A fiktív számlákkal kapcsolatos felvetésekre úgy reagáltak, hogy sosem dolgoztak ilyen számlákkal, és a hiány kezelésére sem használtak kamuszámlákat.

A pénzügyi működésüket nehezítette, hogy a korábbi kampányok során a befolyt állami támogatást megpályáztatták, és a tagság saját projektjeire igényelhetett forrásokat, de ezután elmaradtak a számlás igazolások. Ennek következtében a 2022-es kampányban már nem pályáztattak.