Belgiumban a világon elsőként jár munkaszerződés, nyugdíj és egészségbiztosítás a szexmunkásoknak

Belgiumban a világon elsőként fogadtak el törvényt, amely lehetővé teszi a prostituáltak számára, hogy legális munkaszerződést kössenek, és így jogosultak legyenek az egészségbiztosításra, munkanélküli segélyre, családi támogatásra és nyugdíjra is.

A törvény kiterjed a szexmunkások védelmére is, biztosítva számukra, hogy ne retteghessenek attól, hogy kirúgják vagy megbüntetik őket, ha visszautasítanak egy ügyfelet. Emellett joguk van nemet mondani arra is, hogy kirakatokban álljanak ki, mint az amszterdami piros lámpás negyedben. Ha joguk sérelmét érzik, igénybe vehetik egy kormányzati mediátor segítségét, aki a munkavállaló és a munkáltató között közvetít.

Csak azok foglalkoztathatnak legálisan szexmunkásokat Belgiumban, akik rendelkeznek bejegyzett irodával az országban. A striciket is alaposan ellenőrzik, mielőtt szerződést köthetnek a szexmunkásokkal. Azok, akik korábban szexuális erőszakért kerültek börtönbe, nem foglalkoztathatnak prostituáltakat. A munkáltatóknak kötelező biztosítaniuk a szexmunkások számára riasztó eszközöket, amelyeket magukkal vihetnek, és elhelyezhetnek a munkavégzés helyén.

Belgium előtt már több ország, köztük Új-Zéland, Németország és Hollandia is elismerte a szexmunkát teljes értékű foglalkozásként, de jogi keretek meghatározására még nem volt példa.