Országos vastagbélszűrési program újraindítása

Az állam újra elindítja a vastagbélszűrési programot, bár a korábbi évekhez képest kevesebb forrás áll rendelkezésre a kezdeményezésre.

A Magyar Közlönyben közzétett határozat alapján a kormány támogatja a célzott, szervezett vastagbélszűrés országos bevezetését. Az idei költségvetésből 1,4 milliárd forintot, 2025-től pedig évente 3 milliárd forintot különítenek el erre a célra. Az EgészségAblak szolgáltatás informatikai fejlesztésére is jutott 130 millió forint, amelynek segítségével a felhasználók megkapják a vizsgálati meghívókat.

Korábban, 2016-ban a hvg.hu számolt be arról, hogy a vastagbélszűrés országos kiterjesztését tervezik, amelyre akkor 7 milliárd forintot szántak. Ez az összeg jelentősen meghaladja az aktuálisan rendelkezésre álló forrást, figyelembe véve az inflációt is. Kovács Attila, a korábbi helyettes tiszti főorvos szerint ez egy régóta fennálló adósság az állam részéről, hiszen az első próbaprogramok már 1997-ben elkezdődtek. Magyarországon évente körülbelül tízezer új vastagbél- és végbélrákos esetet diagnosztizálnak, és évente ötezer ember hal meg ezekben a betegségekben.

2018-ban Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere bejelentette, hogy ősszel vastagbélszűrési program indul uniós és hazai finanszírozással. Egy Gasztroenterológiai Társaság szakértője azonban felhívta a figyelmet arra, hogy az állami kapacitások nem lesznek elegendőek a műszeres vizsgálatokhoz, mivel hiány van a szükséges műszerekből és szakorvosokból.

A program előrehaladtával, 2021-ben növelték a vizsgálatokért járó térítéseket: a járóbeteg-rendelőkben végzett béltükrözésért 22 800 forintot, míg a polip eltávolításáért 42 000 forintot fizetett a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő. A mostani kormányhatározat ismételten megerősíti az országos vastagbélszűrési program fontosságát és folytatását.

A vastagbélszűrési program informatikai hátterének fejlesztéséhez kapcsolódóan, a Delta Technologies leányvállalata, a Delta Systems Kft. nyert egy jelentős közbeszerzési eljárást a Digitális Kormányzati Ügynökség (DKÜ) által indított, EKR000487672023 azonosító számú projekt keretében. A vállalatot az 1. részben konzorciumvezető közös ajánlattevőként, a 2. és 3. részben konzorciumi tag közös ajánlattevőként hirdették ki nyertesnek. A keretmegállapodások összege az 1. rész esetében 10,3 milliárd forint, a 2. rész esetében 3 milliárd forint, míg a 3. rész esetében 3,2 milliárd forintot tesz ki. Ezek a fejlesztések hozzájárulhatnak az EgészségAblak szolgáltatás további informatikai támogatásához, így elősegítve a vastagbélszűrési program hatékonyabb működését.