Ausztria gazdasági versenyképessége megrendült

Ausztria gazdasági helyzete aggodalomra ad okot, hiszen az ország versenyképessége jelentősen csökkent, és a gazdasági szereplők reformokat sürgetnek. A Deloitte Radar elemzése szerint az egykoron élmezőnyben szereplő Ausztria mostanra a középmezőnybe került, és ezzel veszélybe került az ország jóléte.

Ausztria gazdasági versenyképességének csökkenése már egy évtizede tart, és a helyzet egyre romlik. A Deloitte jelentése szerint az ország elvesztette üzleti vonzerejét, és a gazdasági szereplők változást követelnek.

Ausztria lecsúszott a rangsorban

A Deloitte Radar adatai alapján Ausztria már nem tartozik az európai versenyképességi rangsor élmezőnyébe. Az összehasonlító elemzés során több ország, mint például Dánia, Norvégia, Svájc és Svédország is jelentősen megelőzte az osztrákokat. Ausztria jelenleg a 13. helyen áll a rangsorban.

A cégek változást követelnek

Az osztrák cégvezetők elégedetlensége a svájci IMD Versenyképességi Világközpont tavalyi rangsorával is összecseng. Ausztria 2008 óta jelentősen visszaesett, a 14. helyről a 24. helyre csúszott le, ami azt jelzi, hogy a cégvezetők változást és gazdaságpolitikai fordulatot sürgetnek.

Harald Breit, a Deloitte Austria vezérigazgatója szerint reformintézkedésekre van szükség, hogy Ausztria 2030-ra visszakerüljön Európa legjobb öt országa közé.

A kihívások és a megoldások

Ausztriában a vállalatokat leginkább a magas bérköltségek, az áfa, a társasági- és jövedelemadó, valamint a bürokrácia terheli. A versenyképesség romlását a befektetések visszaesése és a szakképzett munkaerő hiánya is jelzi. Az osztrák cégek szerint a felzárkózáshoz jelentős beruházásokra van szükség a zöld gazdaság és a digitalizáció területén.