Jön Pestre a világrekorder: 224 csirkeszárnyat, 51 grillkolbászt falt fel 10 perc alatt!

Soha nem látott bajnokság kezdődik a hét végén, szombaton, a Kálvin tér sarkán, a HaMo Ázsiai Bisztróban; az első selejtezővel rajtol az 1. Magyar Országos Evő Bajnokság, a legújabb őrület, ami elérte hazánkat.

A Kálvin téri HaMo Ázsiai Bisztróban szombaton veszi kezdetét az országos evőbajnokság három és fél héten át tartó selejtező-sorozata, amely az augusztus 25-én esedékes nagydöntőben csúcsosodik ki, melynek helyszíne a Bikás Park lesz, a Burger/Beer/Blues Fesztivál második napján.

Az evőbajnokságok a világon már hivatalos versenyek, és az evés mint sportág egyik nagyágyúja, a több világcsúcsot is birtokló, vb-bronzérmes James Webb a döntőre ellátogat hazánkba.

Tóth Ferenc, aki Dániában él, az evősport magyarországi apostolaként szervezi meg az első Magyar Országos Evő Bajnokságot, melynek angol neve Hungarian Eating Contest Championship League 2024.

A verseny szabályai egyszerűek: az győz, aki adott időkereten belül többet eszik, vagy az adott ételt minél rövidebb idő alatt fogyasztja el.

A nyitó selejtezőben a versenyzők egy 3 kilós Pad-thai tésztával néznek szembe, és az nyer, aki a legrövidebb idő alatt fogyasztja el. A további fordulókban hamburger, hagyományos pizza, tölcséres pizza és helyszínen grillezett páros debreceni lesz a kihívás.

Eddig körülbelül száz versenyző regisztrált előzetesen, és a szervezők legalább még ennyi jelentkezőt várnak.

A selejtezők győztesei jutnak be a nagydöntőbe, ahol a magyar bajnok kivívhatja a jogot, hogy képviselje hazánkat az Egyesült Államokban megrendezésre kerülő világbajnokságon. James Webb, aki 224 csirkeszárnyat és 51 grillkolbászt evett meg tíz perc alatt különböző versenyeken, szintén részt vesz a döntőben.

Webbnek kétmilliós követő tábora van a közösségi médiában, és először látogat Európába. Magyar nyelven előadott videóüzenetében arról beszél, hogy kíváncsian várja a magyar ízeket, és ízelítőt is ad tudásából, végigeszi a versenymenüt.

Tóth Ferenc szerint a versenyzők rengeteget edzenek, hogy egészségkárosodás nélkül tudjanak megküzdeni a gargantuai adagokkal. Edzenek úgy is, hogy mindennap sokat esznek, és úgy is, hogy kemény fizikai munkával ledolgozzák az elfogyasztott kalóriamennyiséget. Persze előfordul, hogy egy verseny után az illető több napra kidől a sorból.

A magyar bajnokság selejtezői és döntője a következőképpen alakul:

  1. Május 11., HaMo Bisztró (Budapest)
  2. Május 18., Firpo Burger (Budapest)
  3. Május 25., Bacon Burger (Tata)
  4. Június 1., Roncsbár (Debrecen)
  5. Június 15., Unique Burger (Budapest)
  6. Június 22., Sarok Vendéglő (Balatonlelle)
  7. Június 29., Pizzaphone (Kiskunhalas)
  8. Döntő: augusztus 25. Burger/Beer/Blues Fesztivál (Bikás Park)