A magyarok irigysége és a gazdagság kérdése

A magyar társadalomban gyakori téma az irigység, különösen a gazdagokkal szemben. Makai Gábor klinikai szakpszichológus szerint az irigység kezelése és a pozitív irigység felismerése kulcsfontosságú lehet.

Az irigység érzése nem csupán a gazdagok vagy szegények közötti különbségekből fakad. Makai Gábor, klinikai szakpszichológus az RTL Reggeli műsorában beszélt arról, hogy gyerekkorunkban szerzett tévhitek és a szocializáció során elsajátított minták határozzák meg, hogyan viszonyulunk a gazdagsághoz és az irigységhez.

Makai szerint az emberek hajlamosak felkapni a fejüket, ha gazdagabb embereket látnak, de ez nem pusztán anyagi különbségeken alapul. Sok esetben erkölcsi fölényt érzünk a gazdagokkal szemben, ami az irigység egyik megnyilvánulási formája lehet.

Az irigység természetes érzelem, amit nem szabad tagadni. Azonban fontos megkülönböztetni, hogy az irigység milyen hatással van ránk: romboló vagy építő jellegű-e. Ha az irigység motivál minket, akkor az építő jellegűvé válik, és segíthet abban, hogy felmérjük, hol tartunk az életünkben.

Makai hangsúlyozza, hogy mindenki felelős a saját előrehaladásáért. Gyakran előfordul, hogy az emberek a gazdagokra vetítik ki a haragjukat, például internetes fórumokon történő negatív kommenteléssel próbálják feloldani a belső feszültségeiket.

A pszichológus szerint érdemes időnként megállni és átgondolni, hogyan cselekszünk. Az impulzusaink és a dühünk kontrollálása fontos, és ez nem függ attól, hogy valaki gazdag vagy szegény.