A társasházak közös költségének emelése és a felújítási alap fontossága

A társasházakban a közös költségek inflációkövető emelése elkerülhetetlen, hiszen a növekvő üzemeltetési költségek és a szükséges felújítások finanszírozása jelentős anyagi terhet jelentenek a lakástulajdonosok számára. Egy átfogó felújítás akár milliós értéknövekedést is eredményezhet az egyes lakások esetében.

A közös költségek emelésének szükségessége idén már szélesebb körben talál megértésre a lakóközösségek körében, ellentétben a korábbi évekkel, amikor ez még nem volt ilyen elfogadott. A lakástulajdonosok többsége felismerte a szolgáltatások árának jelentős növekedését, azonban kevesen veszik figyelembe, hogy a társasház állapota mennyire befolyásolhatja a lakások értékét.

Szilber Szilvia, a Szilber Ingatlan Menedzsment Kft. tulajdonos-ügyvezetője és társasházi szakértő szerint a társasházaknak legalább az infláció mértékével kellene emelniük a közös költséget, hogy fedezni tudják az üzemeltetési költségek növekedését. A szolgáltatások árának emelkedése részben a kedvező kata adónemből más adónemre való áttérés következménye, ami tovább növelte a költségeket.

A döntéshozatalban való aktív részvétel hiánya is problémát jelent, mivel sok esetben csak néhány lakó vesz részt a közgyűléseken, ami megnehezíti a közös gondolkodást és tervezést. A műszaki állapotfelmérés fontosságát is kiemelte Szilber Szilvia, mivel ez segít tájékoztatni a vevőket az épület jelenlegi állapotáról és a várható felújításokról.

A felújítási alap létrehozása és fenntartása kiemelten fontos, hiszen az állami kamattámogatott hitelek igénybevételének előfeltétele egy legalább két évre visszamenőleg dokumentált felújítási alap megléte. Jelenleg sok társasháznál hiányzik ez az alap, vagy nem kap elegendő figyelmet.

Sok társasházban jelentős részt képeznek a bérbeadás céljából hasznosított lakások, amelyek tulajdonosai gyakran nem élnek ott, így kevésbé érzik sürgetőnek az épület karbantartását vagy felújítását.