Egy elfeledett szektor a tőzsdék új kedvence?

Az Egyesült Államok részvénypiacának áprilisi esése után kevés részvény tudott eredményesen visszakapaszkodni, de a közműszektor kiemelkedik teljesítményével, amely ígéretes időszak elé nézhet technikai és fundamentális szempontból egyaránt.

Az S&P 500 index 11 szektorindexéből csak a közműszektor tudott érdemben javulni az áprilisi esés óta. A múlt heti Fed-ülés óta az amerikai részvényindexek enyhén helyreálltak, az S&P 500 index például visszatért az 50 napos mozgóátlag fölé, és ledolgozta az áprilisi korrekciójának 73 százalékát. A közműszektor részvényei mutatják a relatív erőt, amelyek vezethetik a következő emelkedési szakaszt.

A május 6-i kereskedési napon csupán tíz részvény volt képes 5+ millió darabos forgalom mellett új 52 hetes csúcsra emelkedni, köztük nem található jelentős technológiai vállalat. Az S&P 500 index 11 szektorindexéből 9 még mindig az idei első negyedéves csúcsértékek alatt van, csak a közműszektor és a kommunikációs szolgáltatók szektor tudhatja magát pluszban.

A közműszektor technikai képe is pozitív, az elmúlt tíz kereskedési napból nyolcszor érte el a 2024-es csúcsát, miközben a többi szektor még csak a korábbi esésből próbál felállni. Ez a korai relatív erő arra utalhat, hogy a befektetők ezt a szegmenst részesíthetik előnyben a következő hónapokban.

A Concorde Vagyonkezelés szakértői szerint a közműszektor jó befektetés lehet a közeljövőben. A szektor korábban hátrányban volt a magas eladósodottsága miatt, de most értékeltségi oldalon elmarad a mesterséges intelligencia iparágától és a szélespiaci szorzóktól is, annak ellenére, hogy kapcsolódhat az AI sztorihoz. A felhőszolgáltatások és adatközpontok növekvő áramigénye kedvezhet a szektor növekedési kilátásainak.

A Constellation Energy részvénye például 70 százalékos idei hozammal az S&P 500 index harmadik legjobban teljesítő komponense lett. A mesterséges intelligencia aranylázában az amerikai részvénypiac értékelni kezdi azokat a vállalatokat is, amelyek a szükséges infrastruktúrát biztosítják. A közműszektorban még jelentős tartalékok lehetnek, hiszen míg az Nvidia tőkepiaci értéke csak idén eddig 1052 milliárd dollárral nőtt, addig a közműszektor 30 részvénye együttesen 989 milliárd dollárt ér.