Újabb fordulat az oktatási népszavazás ügyében

A Kúria végzése szerint további jogorvoslatnak nincs helye, így a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) döntése, amely megtagadta az országos népszavazási kezdeményezésre irányuló kérdés hitelesítését, jogerős marad.

A Magyar Közlönyben közzétett információk alapján a Kúria elutasította a felülvizsgálati kérelmet, ezzel jóváhagyva az NVB határozatát. A Kúria honlapján közzétett anonimizált döntés szerint az NVB már közel egy éve, tavaly március 14-én utasította el a kérdés hitelesítését.

A kérdés, amelyre nemet mondott az NVB, a következő volt: "Egyetért Ön azzal, hogy a tanuló a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 6. mellékletben meghatározott testneveléssel együtt számított heti óraszáma három órával csökkenjen?". A bizottság 8 igen, 7 nem szavazattal döntött úgy, hogy a kérdést, melyet a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) jelenlegi elnöke, Totyik Tamás nyújtott be, nem hitelesíti.

A Kúria és az NVB szerint a kérdés nem felel meg az egyértelműség követelményének, mivel a választók nem láthatják át a döntés érdemi következményeit. A kérdés megtévesztő lehet abban a tekintetben is, hogy csak a tanulók óraszámának csökkenésére utal, nem világít rá a közoktatási rendszerben esetlegesen szükségessé váló további változásokra.

Totyik Tamás a felülvizsgálati kérelmében az NVB döntésének megváltoztatását kérte, állítva, hogy a testület döntése jogszabálysértő volt és tévesen mérlegelt. A PSZ-vezető szerint a kérdés megfelel az egyértelműség követelményének, és az NVB érvelése alapján gyakorlatilag semmilyen társadalmi kihatással bíró ügyben nem tartható népszavazás, ami sérti az Alaptörvényben deklarált népszavazáshoz való politikai alapjogot.

A Kúria tavaly június 28-án hitelesítette a népszavazási kérdést, de az Alkotmánybíróság ezt a döntést megsemmisítette. A Kúria november 22-én újra hitelesítette a kérdést, azonban az Alkotmánybíróság január 9-én ismét megsemmisítette azt. A Kúria Semmisségi Tanácsa felhívta az eljáró tanács figyelmét arra, hogy az Alkotmánybíróság döntése alapján a kérdés alkotmányosan nem hitelesíthető.

Végül a Kúria megállapította, hogy a népszavazásra szánt kérdés nem felel meg az egyértelműségi követelménynek, így a hitelesítés megtagadása az NVB részéről jogszerű volt. Totyik Tamásnak tízezer forint eljárási illetéket kell fizetnie.